Zabij velblouda, pomůžeš přírodě

10.06.2011 09:47

(The Sydney Morning Herald, BBC) V článku "Kill a camel, claim a carbon credit" z 8. června se v SMH dozvídáme, že australská levicová vláda Julie Gillardové přichází v rámci své "Carbon Farming Initiative" s pozoruhodným návrhem, jak chránit přírodu.

K autorům návrhu patří Tim Moore, ředitel Northwest Carbon z Adelaide. Říká, že v Austrálii žije cca 1,2 milionu divokých velbloudů, kteří sem byli dovezeni v 19.století. Jejich říhání a pšoukání produkuje metan, jenž je ekvivalentem asi jedné tuny CO2 ročně. Velbloudi tak jsou jedním z největších zdrojů skleníkových plynů v Austrálii.

"Velbloud se v divočině dožívá 30 až 50 let a máme jich tu 1,2 milionu, přičemž toto číslo se každý devět let zdvojnásobuje," řekl Dr. Moore agentuře AAP.

Podle návrhu by se velbloudi hromadně stříleli z vrtulníků či terénních vozidel. Autoři odhadují, že vezmeme-li v úvahu délku života velblouda, každé zabité zvíře by znamenalo celkové snížení emisí CO2 o 14 až 15 tun. 

V návrhu se nepoužívá termín vyvražďování či vyhubení, nýbrž eufemismus "culling", což znamená třídit, vyřadit podřadné kusy, přebírat.

Co však s dalšími zvířaty, která také žijí v divočině a také říhají a mají větry? Máme je také vystřílet v zájmu ochrany přírody? A co třeba zvířata v zologických zahradách?

Výše uvedený návrh je součástí snahy australské vlády zavést uhlíkovou daň (carbon tax). Plány na její zavedení vyvolávají v Austrálii protesty. Kritici se například obávají, že jednostranné zavedení takové daně - pokud totéž neudělají i ostatní státy - bude znamenat ztrátu pracovních míst a zhoršení konkurenceschopnosti australských firem.

 

(V březnu 2011 na demonstraci proti uhlíkové dani promluvil Tony Abbott, šéf australských konzervativců)

 

A ještě dodatek:

V červnu 2011 se českými médii rozlétla zpráva o připravovaném australském přednáškovém V.Klause na přelomu července a srpna 2011. Např ČT24 "Na Klause se v Austrálii příliš netěší". Že prý se s ním odmítají setkat australští politici a to kvůli jeho názorům na klima. To zní jako že všichni politici a celá Austrálie. Není to tak trochu mediální manipulace? Ve skutečnosti se s ním odmítají setkat jen představitelé alarmistů. Tj. labouristická premiérka Gillardová a její kolegové, kteří prosazují uhlíkovou daň. 

Klaus přijíždí na pozvání Institute of Public Affairs. Předpokládám, že politici opozice (Liberal Party) vedené Tony Abbottem se na Klause těší. Tato strana a Austrálie obecně patří k nejsilnějším klimaskeptickým hnutím na světě. Abbott se dostal do čela strany právě díky Climategate - jeho předchůdce ztratil ve straně podporu, protože podporoval uhlíkovou daň. Ve volbách 2010 labouristé porazili konzervativce těsným výsledkem 72:71 křesel.

Klausovo turné naváže na červencovou australskou sérii přednášek lorda Moncktona.

 

(hat tip: M.Pavlíček)