Wikileaks: President EU pokládá klima konferenci za katastrofu

06.12.2010 11:49

(Guardian) Mezi diplomatickými dokumenty, které vynesl na veřejnost server Wikileaks, jsou i depeše týkající se klimatismu. Na veřejnosti evropští představitelé mluví o pevné důvěře v "robustní" a "ambiciozní" klimatickou dohodu, protože "musíme jednat ihned". Jde ale jen o PR řeči. Ve skutečnosti cítí alarmisté porážku.

Náš president - Herman von Rompuy (president EU) - označil klimatickou konferenci v Kodani za "neuvěřitelnou katastrofu"  (an incredible disaster). A posteskl si, že kdyby býval jel do Kodaně, jeho presidentování by bylo skončilo dříve než začalo ("Had I been there my presidency would have been over before it began"). Na kodaňské klima konferenci byla EU dle Rompuy "ignorována" (excluded) a !zacházelo se s ní otřesně" (mistreated). Inu není divu, EU je hospodářsky stagnující papírový tygr, kterého není důvod brát vážně ve světové politice.

 

Depeše citují Rompuyova pobočníka Van Daeleho, který Cancún přirovnal k opakování špatného filmu. "Kdo stojí o to vidět ten horor podruhé?" (Who wants to see that horror movie again?).

Dá se to shrnout jednoduše. Celá klimapolitika je v tuto chvíli absurdní pokus o vytvoření perpetuum mobile. Dosud nemáme technologie, které by byly dost levné a efektivní a mohly by nahradit fosilní paliva. To, co máme, je tak drahé, že na to nikdo nemá peníze. Bohaté vlády řízené alarmisty by rády prosadily uhlíkový globální režim, ale jejich napjaté rozpočty jim neumožňují přesvědčit(tj. podplatit) dostatek zemí Třetího světa.