Wikileaks o Indii: Uhlíkové kredity se vyplácejí za to, že neděláte nic

29.09.2011 23:29

Z Wikileaks se nyní dozvídáme, že údajné úspěchy v boji s globálním oteplováním v Indii existují jen na papíře. Což je vážné, protože celých 25% všech připravovaných CDM projektů na boj s globálním oteplováním je právě z Indie.

O co jde? V mezinárodním mechanismu čistého rozvoje (CDM, Clean Development Mechanism) platí, že když firma sníží své emise CO2 a pomůže tak bojovat proti globálnímu oteplování, dostane sladkou odměnu. Získané kredity může prodat jako odpustky (offsety) lidem, kteří spáchali hřích proti klimatu. Jenže co když vykázané snížení je jen účetní trik? Jako když sovětské kolchozy vykazovaly, že plní plán na 110 procent?

Z diplomatických depeší, které unikly na veřejnost v aféře Wikileaks, se dozvídáme, co 16. července 2008 psal americký konzulát v Bombaji americké vládě. Na jednáních tehdy indické firmy samy připustily, že žádný indický projekt nesplnil kritérium „přidané hodnoty“. Tj. dosažené snížení CO2 není snížení NAVÍC. Došlo by k němu tak jako tak.

 

(However, they conceded that no Indian project could meet the "additionality in investment criteria" to be eligible for carbon credits)

https://wikileaks.org/cable/2008/07/08MUMBAI340.html

 

Konzulát byl tehdy na problémy upozorněn agenturou GAO (Government Accountability Office).

„To, co uniklo, potvrzuje náš názor, že ve své současné podobě je CDM jen fraška,” říká Eva Filzmoser, programová ředitelka CDM Watch, bruselské monitoringové organizace. Odhalení naznačují, že miliony tun údajných snížení CO2 jsou pouhý přelud. A vrhají pochybnosti na samotný princip obchodu s uhlíkovými offsety. “Ve světle toho už není divu, že USA vycouvaly z obchodování s emisemi,” říká Filtzmoserová.

V depeši se dále píše:

„Výkonná rada CDM má kontrolovat, zda projekt přináší něco „nového“ (additional) v technologii a investicích (pozn.: projekt musí prokázat, že nevyužívá běžně dostupnou technologii a že by nemohl vzniknout bez výnosu z uhlíkových kreditů). Na semináři o CDM v Bombaji však R K Sethi, sekretář národního indického CDM úřadu a současný předseda Výkonné rady CDM veřejně připustil, že národní CDM úřad se spoléhá jen na slovo developera, že jde opravdu o novou investici, která by jinak nebyla.“ (take the project developer at his word" for clearing the "additionality" barriers)

 

Clean-energy credits tarnished. NatureNews 27.září 2011

Katy Yan. WikiLeaks Cable Highlights High Level CDM Scam in India. Internationalrivers.com 20.září 2011

 

Příklad: International Rivers, ekoaktivistická skupina z Berkeley, Kalifornie, říká, že vodní elektrárna Rampur (412 MW) v indickém Himachal Pradesh by neměla žádné kredity získat. Rozhodnutí o tomto projektu padlo dávno před vznikem CDM. Když zažádala o kredity, byla už napůl dostavěná. Vodní elektrárna by tedy vznikla tak jako tak. Ale z ničeho nic projekt může v rámci boje s oteplováním dostat 15 milionů uhlíkových kreditů. Developer Satluj Jal Vidyut Nigam Limited si mne ruce. V letech 2012-2022 může inkasovat asi 120 milionů USD. Jistě je sám překvapen. Nemusel hnout ani prstem a najednou mu někdo cpe peníze.

Viz tiskové prohlášení WikiLeaks Puts Integrity of UN Carbon Offsetting Scheme Under Question. 19.září 2011

Je to, jako by vám najednou začal vyplácet odměny za to, že jezdíte do práce na kole místo autem. Vy jste ale na kole jezdili i vloni a předloni. Čili tím se na emisích CO2 nic nezměnilo a k žádnému snížení emisí ve skutečnosti nedošlo.

Je to problém. Narozdíl od obchodu se zlatem či obilím, tady se prodává a kupuje neviditelná komodita, která existuje jen v podmiňovacím způsobu a ve fantazii úředníků. Definice z oné depeše: "Each credit is equal to one ton of  carbon dioxide that would otherwise have been emitted if the project was not in place" Čili: Jeden kredit odpovídá tuně CO2, která by bývala byla vypuštěna do ovzduší, kdyby projekt býval nevznikl.

Také bych rád byl odměňován ne za to, co jsem udělal, ale za to, co jsem neudělal. Kdybych si býval pořídil tisícihlavé stádo krav, ty by vypouštěly spoustu metanu. Zasluhuji si milion dolarů za odměnu, že jsem si ty krávy nekoupil?

 

Související čtení:

V EU se také plní plán boje s klimatem jen na papíře EU plní kjótský protokol účetními triky  (leden 2011)