Pan Metelka "Melounem roku"

21.12.2010 17:53

(antimeloun.cz) Meloun. Navrchu zelený, uvnitř rudý... Protiekologistický server Antimeloun.cz vyhlašuje výsledky druhého ročníku ankety Meloun roku. V této anketě naši příznivci vybírali ty, kteří pod záminkou ochrany přírody jen lžou, omezují naši svobodu, diktují nám, jak máme žít, nahrabou si u toho velké peníze a nakonec poškozují i samo životní prostředí.

Kategorie Největší zelený zločinec:

1. Andrej Babiš

2. Martin Bursík

3. LADISLAV METELKA

Kategorie Největší zelený zločin:

1. Zaneřádění České republiky slunečními panely za peníze nás všech.

2. Brutální prosazení vyššího povinného podílu biopaliv v pohonných hmotách den před volbami v květnu 2010.

3. Bezohledné obstrukce ekologických vyděračů při stavbě dálnice do Ústí nad Labem.

Kategorie Nejblbější zelený plk:

1. ”Je přece správné, že došlo k boomu fotovoltaiky, protože to je čistší energie než jádro…” (Ondřej Liška, Strana zelených, MfDNES, 15. 5. 2010)

2. “Elektrárna Prunéřov ročně zabije 63 lidí!” (Jan Rovenský, Greenpeace, Ekolist.cz)

3. “Místo kácení stromů by postačilo dát značku Pozor alej.” (Jakub Esterka, Arnika, Týden, 15. 11. 2010, v rámci protestu proti kácení alejí u silnic, kvůli kterým se za rok zabije 63 lidí)

====================

Ladislav Metelka

 

Komentář Klimaskeptik.cz:

Přísahám, že jsem v anketě nehlasoval a za ocenění pana Metelky vážně nemohu. Panu výherci nicméně gratuluji ke krásnému třetímu místu. Čím si ho asi vysloužil?

a) Zejména si pan Metelka zaslouží toto ocenění za rok houževnatého popírání Climategate a bagatelizace afér a chyb IPCC. Zametání afér pod koberec a předstírání, že se vlastně nic nestalo. Důvěryhodnost zpráv IPCC je přitom důležitá. Právě na jejich základě pak národní vlády a EU přijímají nákladná opatření typu fotovoltaika. A občany to stojí peníze. Hodně peněz. Uvědomuje si pan Metelka tu odpovědnost? Kdyby on ze své pozice v ČHMÚ/IPCC jasně na adresu vlády deklaroval, že zprávy IPCC důvěryhodné nejsou, mohlo by to mít svou váhu.

b) Svým článkem na webu Sisyfa v září 2010 se pan Metelka sám ocejchoval jako extrémní klima-alarmista. Zde útočí na lidi, kteří odmítají jen tak bez důkazu platit uhlíkovou daň a biopaliva. Označuje tu kritiky IPCC termínem, který používají jen extrémní alarmisté - označuje nás za popírače/denialisty. Na schůzi v Komořanech jsem ho upozorňoval, že si tím článkem udělal ostudu. Takhle seriozní důstojný badatel nepíše. Máte to zapotřebí, pane Metelka? 

c) LM popírá vliv Slunce na současné změny klimatu. Přitom každý ví, že klimatické změny odjakživa řídily hlavně fluktuace v příkonu slunečního záření. Zejména se toho LM dopustil ve své knize "Změny klimatu - fakta bez mýtů", která vyšla, čirou náhodou, právě před kodaňskou konferencí. Knihu sponzorovala nadace německé strany zelených (Heinrich Böll). Náhoda. Předmluvu napsal známý alarmista Moldan. Zase náhoda. Tato kniha se provinila zavádějícími informacemi. Na základě takovéto expertízy pak politici přijímají rozhodnutí typu biopaliva. Nelituje nyní LM, že to v této knize trochu přehnal?

d) V roce 2009 byl pan Pretel odejit z místa "focal pointu" IPCC za to, že se odvážil nesouhlasit s politickou doktrínou Greenpeace v otázce Prunéřova. Nástupcem byl jmenován pan Metelka. Dostat místo z tohoto důvodu a za této situace, vytváří dost nešťastný dojem, že pan Metelka je pro politické aktivisty Greenpeace více přijatelný než pan Pretel. To je prakticky stejný cejch jako dostat cenu "Meloun roku". Nebyla chyba to vzít? 

 

Na druhou stranu je nutno korektně poznamenat, že není alarmista jako alarmista. Pan Metelka nikdy nebyl zatčen jako aktivista ne demonstraci proti uhlí - narozdíl od šéfa klimatologů NASA, Jamese Hansena. Ani se neodstěhoval do chatrče bez elektřiny v očekávání blížícího se klimatického konce světa jako arizonský profesor McPherson.

Pan Metelka je ve stejné pozici jako byli za komunistického režimu historici, kteří svým tendenčním líčením VŘSR a dějin husitského hnutí dodávali munici vládnoucí rudé ideologii. Komunisté pak mohli říkat, že jejich politika je založena na vědě a vědeckém poznání dialektických zákonů historie. Postoje pana LM vůči chybám IPCC "melounům" pomáhají hledat záminky ke zglajchšaltování společnosti. Nevadí mu to? 

Měli bychom ovšem panu Metelkovi za něco poděkovat. Je jedním z mála českých klimatologů, kteří diskutují s veřejností. Dokonce svého času s klimaskeptikem Petrem Machem diskutoval v rámci prezentace filmu "Velký podvod s globálním oteplováním." Doufejme, že to panu Metelkovi vydrží i do budoucna. I když přesvědčit veřejnost, aby znovu uvěřila IPCC, to je asi nad lidské síly.

Panu Metelkovi do nového roku přeji jedno  - více skepticismu a kritického myšlení, zejména v otázkách změn klimatu.  

Merry Christmas and Happy New Year

 

====================

 

(Postoj webu Antimeloun vyjadřuje i toto tričko. Dostupné v našem e-shopu, který najdete v sekci "O nás")