Vydán nezávislý audit IPCC: Klimatismus se zrodil ve švédské sauně?

20.08.2010 21:19

(pdf, sppi) Australský fyzik John McLean právě v SPPI publikoval cca 65 stránkový nezávislý audit IPCC. Jde zatím o jediný nezávislý audit, protože audit, který si IPCC objednala od InterAcademy Council (komise Harolda Shapiro) nezávislý není, o tom jsem už psal.

Zpráva má osm kapitol, které rozebírají pochybný výběr zaujatých autorů, nefunkční recenzní řízení, problematické modely i měření teplot atd. McLean doporučuje IPCC rozpustit. Úkoly koordinace prací na výzkumu globálního klimatu by měla převzít Světová meteorologická organizace (WMO).

 

(Bert Bolin, + 2008)

Zajímavá je ta část o úloze Berta Bolina. IPCC nebyla založena, aby nestranně zkoumala, JESTLI antropogenní CO2 má vliv.  To by do jejího čela nebyl dosazen hlavní vehementní proponent antropogenního skleníkového efektu. Bolin tuto teorii razil už od 50.let. Bolin je ze Švédska a dělal doktorát na Stockholm University, kde o půl století dříve působil i Svante Arrhenius, který v 19.století skleníkový efekt objevil. Náhoda?

A hádejte, kde se v roce 1972 konala první konference OSN o životním prostředí? Ve Stockholmu. Předsedal jí Maurice Strong. Proč se švédská vláda takto klimaticky angažovala? Možná proto, že Bolin byl vládní poradce a kamarád levicového premiéra (69-76, 82-86) Olofa Palmeho. Chodili spolu prý dokonce na tenis a do sauny (viz, psal o tom i Mörner v knize "The Greatest Lie Ever Told").

Právě v dusné skleníkové atmosféře švédské sauny zřejmě připravovali své klimatické plány. "Olíku, je třeba začít dělat velké konference o skleníkovém efektu. Velké konference se spoustou chlebíčků a šampaňského... A hele, mohl by mi vydrbat záda kartáčem?"