VII. Skepticon a klimatičtí astrologové

16.06.2010 10:46

Letos proběhl už sedmý ročník srazu českého klubu skeptiků Sisyfos.

www.sisyfos.cz

Jeho člen a dřívější předseda astronom dr. Grygar je zároveň místopředsedou Evropského sdružení skeptiků ECSO.  Sisyfos je členem Rady vědeckých společností ČR a vyvíjí vzdělávací činnost za účelem vyvracení různých dobových mýtů a bludů, na kterých vydělávají různí šarlatáni.

Autor tohoto webu si velmi váží dalšího význačného člena českého klubu skeptiků, dr. Kutílka. Ten měl na loňském Skepticonu v Boskovicích přednášku na téma „Globální oteplování a neplatná hypotéza“. Letos se zúčastnit nemohl, mj. proto, že má plné ruce práce s dokončováním anglického vydání své knihy o globálním oteplování.

Letošní setkání našeho klubu proběhlo v Kyjově a kromě přednášek zahrnovalo i rozmanitý kulturní program. Například návštěvu vinného sklípku - samozřejmě z čistě studijních důvodů.

 

========================

Autor těchto stránek se netají s tím, že fámy o blížícím se konci světa kvůli globálnímu oteplování pokládá za pseudovědu na úrovni psychotroniky a astrologie. Proto se pseudovědci alarmisté také tak děsí nezávislého ověření svých dat - moc dobře vědí, že před kritickým vědeckým zkoumáním jejich bludy neobstojí.

Jejich data nejsou k nalezení, jejich výsledky nelze replikovat.

Šarlatáni nabízející nefunkční přírodní léčbu mohou být pro vaše zdraví nebezpeční. Ale šarlatáni nabízející nefunkční léčbu na neexistující globální klimatickou katastrofu jsou ještě nebezpečnější. V obou případech jde jen o cestu, jak se dostat k vaší peněžence.

Tak jako dříve každý panovník měl svého dvorního astrologa, dnešní vládci si živí dvorní klimatology, aby jim věštili budoucnost. Jen s tím rozdílem, že prognózy astrologů byly spolehlivější... 

 

Pro šťouraly: Podotýkám, že sám jsem darwinista a příznivec R. Dawkinse. Takže proti udělení bludného balvanu panu Hájkovi nemám námitek. I když jsem stoupencem toho, aby se o argumentech kolem kontroverzních otázek diskutovalo (i ve školách). Taková dobře připravená veřejná disputace mezi darwinistou a antidarwinistou by toho pro osvětu mohla udělat daleko více než dva samostatné monology, jak je tomu nyní. I v takové debatě totiž platí "survival of the fittest".