Veřejná debata na Slovensku: Kremlík, Lapin, předseda slovenské akademie věd...

11.11.2010 13:05

Počátkem listopadu 2010 v Trenčíně uspořádala vzdělávací nadace Pansophia veřejnou panelovou diskusi o klimatických změnách.

Podrobnosti a fotografie zde:https://www.pansophia.sk/metaalbum2010/index.html

Video záznam bude k dispozici později.

===================

Šlo o jednu z mála vzácných příležitostí, kdy na veřejnou diskusi o změnách klimatu byl pozván nějaký klimaskeptik. Naposledy to byla tuším diskuse mezi p. Lapinem a Lubošem Motlem v létě 2009 v Brně (viz).

Řečníků bylo hodně, takže nebyl prostor říci vše, co jsem měl na srdci. Věřím však, že to hlavní se mi podařilo zmínit.

a) Holocénní klimatické optimum před 5000 lety: v Grónsku o 2°C tepleji a na Sahaře byla tráva. Dnešní teploty nejsou výjimečné.

b) Pokud jsou teplá období něco tak hrozného, proč se jim říká "klimatické optimum"?

c) Posledních 200 let se otepluje, protože se vynořujeme z malé doby ledové. Sluneční aktivita dosáhla rekordní úrovně! Malé doby ledové přicházejí pravidelně vždy jednou za dva a půl tisíce let. A když skončí, není to vina člověka.

d) Vývoj teplot 20. století se dá vysvětlit i bez uhlíku a aerosolů. Stačí k tomu přírodní cykly. Například Pacifický dekadální cyklus (PDO). PDO i teploty 20.století kopírují sluneční aktivitu (ukazatel: aa-index geomagnetismu).

e) Klimaskeptici nejsou popírači. Nepopíráme ani klima ani klimatické změny ani že se oteplilo ani skleníkový efekt. Skleníkový efekt CO2 sám o sobě toho bez pomoci vodní páry ale moc nedokáže. A vodní pára v atmosféře posledních 10 let klesá, ačkoliv CO2 stoupá. Navíc nejvíce CO2 je v mírném podnebném pásu a nejvíce vodní páry je jinde - na rovníku.

f) Hokejkový graf byl vydán, aniž by se někdo ptal autorů, jak k němu došli. Bez důkazu přepsány celé dějiny!

g) Glaciergate: Himaláje 2035 - IPCC převzala drby z novin.

h) Grafy NASA jako jediné vykazují oteplení i po roce 1998: Protože si vymýšlí oteplení v Arktidě, odkud ale neexistují měření.

i) Klementinum: Kolem 1800 bylo skoro tak teplo jako dnes. Žádná hokejka. Dnešní teploty nejsou nijak výjimečné.

j) Neposlouchejme falešné proroky. Prorokovali ochlazování a začalo se oteplovat. Paul Ehrlich prorokoval, že hladomory do roku 2000 zničí Anglii.

k) "Naše malé pluviály", článek z Vesmíru 1997. Vlna zvýšených povodní je přirozený cyklus a vrací se každých asi 200 let. Není vinou člověka.

l) Globálně hurikánů po roce 1998 prudce ubylo, o tom už ale alarmisté nemluví.

m) Můj web se snaží uvádět na pravou míru novinářské alarmistické kachny. Jako např. v článku "Za posledních 10 let se v ČR oteplilo o stupeň".

 

Diskuse probíhala v přátelském nekonfrontačním duchu. Jediná polemika zazněla, když p. Lapin říkal, že prý nemohu tvrdit, že teploty korelují s křivkou sluneční činnosti, protože přece neznáme fyzikální mechanismus. Na to jsem reagoval, že my v tuto chvíli neznáme ŽÁDNÝ mechanismus, jak Slunce ovlivňuje naše klima. Kolísání TSI (svítivosti) se zdá příliš malé, takže to nic nevysvětluje. Máme jen pár hypotéz (Svensmark), ale jisti si nejsme. I když ale neznáme přesný mechanismus, nikdo přece nemůže vážně tvrdit, že Slunce nemá vliv na klima a jeho změny?!! Pokud budeme ignorovat Slunce jen proto, že něco neznáme, vyjdou nám nesmysly. Kdyby vliv Slunce byl tak slabý, jak tvrdí IPCC, tak by teploty nekopírovaly tak otrocky křivku sluneční činnosti za posledních 400 let.

 

(Vlevo: Mgr. Vítězslav Kremlík, autor portálu Klimaskeptik.cz. Na pozvánce se píše, že jde o panelovou diskusi s "předními osobnostmi vědy". Přiznám se, že mi to zalichotilo. Jenže v době kdy média o Climategate mlčí jako hrob a klimatologové se snaží aféry zametat pod koberec, je snadné se takto dostat do popředí. Stačí napsat, že 1 a 1 jsou 2). 

(Vpravo: Prof. Štefan Luby, až do loňského roku byl po dlouhých 14 let předsedou Slovenské akademie věd)

 


(Když jsem ukázal graf Pacifického dekadálního cyklu, p. Lapin vstal, aby se podíval, co to je zač).