V Británii prošel zákon o cenzuře na internetu

13.04.2010 19:13

(Guardian, Sean Britannia Blog)  Nebýt blogů a internetu, tak bychom dodnes o Climategate nevěděli. Tuto "díru" v systému se pánové tam nahoře snaží co nejdříve zacelit. Zavedením cenzury na internetu. Takové snahy po EU poletují už pár let.

Britský zákon o cenzuře na internetu prošel počátkem dubna 2010 ve třetím (posledním) čtení pozdě v noci v poloprázdné sněmovně. Tak se prosazují skandální lumpárny. Když už se všem klíží oči a mají ochablou pozornost. V Británii se navíc blíží volby a před volbami lze zákony přijímat v urychleném řízení (wash-up).

Zákon obsahuje tuto pasáž: "Ministerstvo může zablokovat internetové stránky, které podle soudu byly použity nebo je pravděpodobné, že by mohly být použity ve spojení s aktivitami, které porušují autorská práva."

(a location on the internet which the court is satisfied has been, is being or is likely to be used for or in connection with an activity that infringes copyright)

Čili lze vám stránky zablokovat, i když jste nic neprovedli, ale někdo má pocit, že byste možná mohl provést.

Zákon nazvaný nicneříkajícím "Digital Economy Bill" umožňuje vládě, aby na neurčito odpojila uživatele od internetu a pokutovala ho až 50 000 librami bez důkazu či bez soudu, pokud si stáhnou hudbu či filmy bez copyrightu.

Ministerstvu zákon také umožňuje vznést vůči ISP (poskytovatelům internetového připojení) "technický požadavek" zablokovat jakékoli stránky.
 

Zákon ukládá poskytovatelům internetu povinnost špehovat své zákazníky - musí totiž monitorovat, jaké stránky jste navštívili a co jste si stáhli a tyto údaje o vás musí archivovat. Pokud ISP odmítne vás špehovat, hrozí mu pokuta 250,000 liber.

Autorem je britský labouristický ministr hospodářství lord Mandelson (který ani nebyl zvolen). Peter Mandelson možná jedná na zakázku. Před nedávnem strávil luxusní dovolenou s miliardářem Natem Rothschildem na Corfu a s ředitelem obří nahrávací společnosti Davidem Geffenem (spoluzakladatel Dreamworks). Mandelson je s Natem dlouholetý kamarád (viz zde). Peter byl 4 roky eurokomisařem pro obchod.

=========

V EU už dnes zaznívají hlasy, že popírači existence klimatu (nebo jak to klišé zní) jsou jako popírači holokaustu a měli by být zakázáni jako nebezpeční extremisté. Jakmile se cenzura na internetu zavede, může se stát, že stránky jako jsou tyto, budou odpojeny od sítě.