Předseda evropského klubu skeptiků očekává solární ochlazení

28.06.2011 19:09

Editorial: An inconvenient cooling. Washington Times. 27.června 2011

Většina velkých médií byla doposud na straně oteplovacího alarmismu. Zdá se však, že časy se postupně mění a mnohým se otevřely oči. Washington Times si všímají názorů dlouholetého předsedy Evropského klubu skeptiků de Jagera.

 

V úvodníku Washington Times se mj. píše:

"Cornelis de Jager, nizozemský solární fyzik a bývalý generální tajemník Mezinárodní astronomické unie (IAU) oznámil, že Slunce vstupuje do období velmi nízké aktivity. Taková období jsou historicky spojená s ochlazováním. Jager předpovídá, že kolem 2020 začne “velké solární minimum” a bude trvat až do 2100. Jeho tvrzení mají podporu dalších vědců.

Fanatici globálního oteplování zuří. Už své hnutí chytře přejmenovali na “klimatickou změnu”, aby jejich tvrzení nemohl vyvrátit žádný teploměr. Nedávná zjištění by však mohla podkopat samotný základ jejich kauzy. Tvrdí, že lidmi produkované skleníkové plyny – a nikoli ta ohnivá koule na nebi – jsou zodpovědné za ohřívání Země a že prý hrozí zničením života, jak ho známe. Po celé generaci politicky hnaného rozmachu byly do této pohádky investovány miliardy a mnoho lidí s ní spojilo svou kariéru. A nic nemůže jejich příběh zdiskreditovat více než klesající rtuť na teploměru.

Není divu, že ti kdo tolik investovali do globálního oteplování, zuřivě útočí proti poslům zprávy o blížícím se solárním minimum. Korelace nedokazuje kauzalitu, křičí. A trvají na tom, že malá doba ledová nebyla způsobena poklesem sluneční aktivity a slunečních skvrn. To prý byla jen náhoda. Prý za ochlazení mohly sopky. Prach z nich vyvržený zastínil Slunce, to proto prý se ochladilo. Oteplovači přirozeně odmítají skeptiky, kteří říkají, že zvýšené hladiny CO2 jsou spíše důsledkem než příčinou rostoucích teplot.

Cílem lidské společnosti bylo vždy zlepšit lidský úděl, abychom našim dětem zanechali lepší svět. Sypat písek do soukolí pokroku, připravit lidi o zdroje levné energie, to nepovede k ráji na Zemi. Povede to k bídě a utrpení. Pokud je závan chladu zapotřebí, aby tomuto zpátečnickému hnutí vzal vítr z plachet, pak jsou výroky de Jagera opravdu dobrou zprávou."

 

 JAGER, ČECHY A SKEPTICKÉ HNUTÍ

 

Obrázek: Uprostřed je Cornelis (hovorově Kees) de Jager. Fotografie je z jeho návštěvy v České republice 2006. Vlevo je pracovník hvězdárny v Ondřejově pan Heinzel. (zdroj). De Jager v roce 2006 přijel zúčastnit se tributu našemu astronomovi Zdeňku Švestkovi (který po roce 68 emigroval do Nizozemí). Oba patří mezi zakladatele mezinárodního žurnálu Solar Physics. Po sametové revoluci 89/90 de Jager a Švestka byli v čele výboru, který měl zhodnotit, jakým směrem se má naše astronomie ubírat v novém režimu.

 

De Jager byl prvním předsedou Evropského klubu skeptiků (European Council of Skeptical Organizations (ECSO), který byl založen 1994. ECSO má v náplni práce bojovat proti pověrám a iracionalitě jako český klub skeptiků Sisyfos. De Jager zůstal předsedou až do září 2001, kdy na 10. kongresu evropských skeptiků v Praze (viz) byl zvolen jeho nástupce. De Jager je od té doby v pozici čestného předsedy. Dr. Jiří Grygar místopředsedou zůstal i poté.

 

Zbývá jen doufat, že když se od alarmismu globálního oteplování (tzv. Konsensus) odklání dlouholetý předseda ECSO, že i náš Sisyfos se bude řídit jeho příkladem.

 

Další čtení: 

Článek o de Jagerově návštěvě 1995 z webu Sisyfa: https://www.sisyfos.cz/sisyfos/zpravodaj/sis02_04.htm

Cornelis de Jager má vlastní webové stránky https://www.cdejager.com/about/ kde najdete i bohatý seznam jeho odborných studií v angličtině.

Jagerova prezentace k přednášce "The Ever Changing Sun: Solar Influence on Climate"

Především je však zásadní Jagerův článek "The Forthcoming Grand Minimum of Solar Activity" (Duhau & de Jager)  z Journal of Cosmology 2010. V tomto článku výslovně píše, že očekává, že pokles sluneční aktivity na Zemi povede ke globálnímu ochlazování ("Based on the above mentioned methodology and by using new data for the geomagnetic aa index we foresee that a Grand Minimum is imminent. Thus, a prolonged period of relative global cooling is forecasted").