USA: Republikáni zrušili výbor pro oteplování

02.12.2010 18:46

(politico) V roce 2007 předsedkyně dolní sněmovny amerického Kongresu (Nancy Pelosiová, z Kalifornie) vytvořila "Select Committee on Energy Independence and Global Warming" (Výbor pro energetickou nezávislost a globální oteplování). Nyní, když vidíme, že se už neotepluje, není pro další existenci výboru důvod. Republikáni, kteří právě vyhráli v USA volby, se počátkem prosince 2010 rozhodli výbor rozpustit.

Jen klimaskeptik Sensenbrenner (Rep) marně namítal, že výbor byl prostorem pro diskusi mezi oběma stranami oteplovací debaty. Republikáni však soudí, že vyšetřování Climategate a čachrů EPA (americké MŽP, které by rádo obcházelo zákon a zavádělo uhlíkovou daň) mohou provádět jiné výbory.

Předseda umírajícího výboru, Ed Markey (Dem) na posledním zasedání pozval několik kolegů, aby udělali divadelní představení na téma "konec světa se blíží."

Právě Markey a jeho kolega Waxman (Dem, Kalifornie) stáli za návrhem amerického zákona o odpustcích za klimatické hříchy (cap-n-trade), který ale neprošel.

Mluvčí nového šéfa sněmovny Johna Boehnera řekl: "Zavázali jsme se, že budeme šetřit peníze daňových poplatníků tím, že v Kongresu snížíme plýtvání a duplikace. Výbor pro oteplování je toho jasný příklad. Byl vytvořen jako politické fórum na protlačování levicové uhlíkové daně, která škrtí firmy a tak zvyšuje nezaměstnanost."

Mezitím v Cancúnu za všeobecného nezájmu probíhá konference o globálním neoteplování. Komentátoři se shodují, že konference může uspět jedině, když bude podpora z USA a Číny. O tom jakou podporu lze čekat z USA, jste si asi právě udělali obrázek.

 

Ukázky z práce otepleného výboru (zdroj)

- V únoru 2007 blahopřáli Al Gorovi k Oskarovi

- Zajímavý citát o IPCC: "Jsem přesvědčen, že soud dějin ohledně IPCC - zejména Čtvrté hodnotící zprávy - bude takový, že šlo o důvěryhodnou sílu, která pomohla zachránit se před katastrofálním globálním oteplováním a z něho plynoucími konflikty a dokázala zajistit nám životaschopný energetický mír."

- V lednu 2008 výbor na svém zasedání  s názvem "Poučme se od laureáta: O vědě, bezpečnosti a trvalé udržitelnosti" uvítal jako hlavího řečníka Rajendru Pachauriho. Ten zde přednesl projev o konci světa, jako obvykle.

- Výbor také pozval Jima Hansena v červnu 2008. Na výročí 20 let od jeho falešného proroctví, které se nevyplnilo. Co tedy slavili?

atd.