USA: Republikáni navrhli snížit rozpočet EPA

12.02.2011 12:00

(the Hill) Podzimní volby 2010 vyhráli v USA Republikáni. V této straně se odpor vůči klimatismu stal novou ortodoxií. Nyní přicházejí s návrhem zákona (bill), který by od září 2011 snížil rozpočet EPA (americká agentura pro životní prostředí) o 3 miliardy USD, to je 29% pod výší rozpočtu 2010.

Proč? Zákon o boji proti klimatu v Kongresu neprošel, tak se EPA snaží pokutování CO2 prosadit obejitím zákona. Konkrétně pomocí vyhlášek na základě prastarého zákona o čistotě ovzduší. Jako by CO2 snad měl negativní vliv na lidské zdraví?

Republíkánský návrh zákona má zablokovat financování pro vyhlášky EPA o regulace emisí CO2 ze stacionárních zdrojů. Republikáni se obávají, že klimatická legislativa poškodí ekonomiku a bude likvidovat pracovní místa.

Za návrhem zákona stojí např. Fred Upton, předseda výboru pro energie a obchod (House Energy and Commerce Committee). Nebo Mike Simpson předseda podvýboru pro financování (Appropriations Subcommittee).

Simpson říká: "Měl by to být Kongres a ne úředníci, kdo bude určovat zda a jak regulovat skleníkové plyny. Pokud se o takové regulace EPA pokouší za zády Kongresu, obávám se, že překračuje svoje pravomoci."

Návrh zákona také ruší financování pro presidentova poradce pro otázky klimatu. Carol Brownerová, která tuto funkci zatím zastává, v lednu 2011 oznámila, že rezignuje. Zřejmě proto, že v současné situaci klimatické hnutí nemá v USA moc šancí na úspěch. Brownerová v 90.letech byla za Clintona a Al Gora šéfkou EPA.

Existují však obavy, že president Obama využije práva veta a jakákoli opatření směřující na blokování klimatické legislativy, bude sabotovat.

 

Další četba:

Director of Policy on Climate Will Leave, Her Goal Unmet New York Times 24. ledna 2011