USA bankrotují, ale na klimatické divadlo peníze jsou

14.08.2011 14:29

(NY Times) Americká akademie věd (National Science Foundation) udělila grant za 700 000 dolarů newyorské divadelní společnosti The Civilians na produkci divadelní show o klimatických změnách. Hra má megalomanský název "The Great Immensity", což lze překládat jako Obrovská nesmírnost, Nesmírná nesmírnost nebo Velká velikost nebo tak nějak. Má vyprávět o hledání Polly, novinářky, která se ztratila v deštném pralese v Panamě. Polly hledá její dvojče a na svých cestách bude hovořit s mnoha lidmi o klimatických změnách. Na přípravě hry spolupracuje Princeton University. Grant byl udělen v říjnu 2010. Nyní se zkouší a hra má být uvedena v březnu 2012. Má jít o muzikál.

Jde o navázání na tradicí kvalitních vzdělávacích divadelních her, které se třeba v Československu hrály v 50.letech. Nejde jen o zábavu, ale o to aby divák dosáhl vyššího třídního uvědomění.

Jedním z klíčových míst hry má být severské město Churchill a dopady klimatické změny na místní populaci ledních medvědů. Zajímalo by mne, zda do hry bude zakomponován i skandál Charlese Monneta  (PolarBearGate).

Měl bych návrh na další grant od NSF na divadlo o klimatických změnách. Bylo by to na hru, která by ukazovala, jak vědci přehánějí a podvádějí při strašení klimatickými změnami. I taková hra by mohla být divácky zajímavá. Jako vhodný žánr by se hodila kriminálka. Například "Columbo a případ zlomené hokejky" nebo tak něco.

 

Reference:

https://www.thecivilians.org/current/the_great_immensity.html

https://www.polarfield.com/blog/exploring-climate-change-stage/