Uranu máme na 8500 let?

28.04.2010 19:58

(world-nuclear.org) Že brzy nebude z čeho vyrábět energii? Kniha "Meze růstu" se mýlí. Tak třeba uran. Nyní je světová spotřeba asi 65 tisíc tun uranu ročně. Uran je asi stejně běžný na naší planetě jako zinek či cín. Dosud objevené zásoby by tedy stačily na asi 80 let. Každý rok se však objevují nová a nová ložiska. Takže je to jako ve sloganech z televizních reklam - čím více utrácím, tím více šetřím. Ćím více uranu spotřebujeme, tím je ho víc a víc. Takže ono "vyčerpání zdrojů" nám bude stále unikat, jako když se honíte za vlastním stínem.

Studie OECD (zde) odhaduje, že pokud přistoupíme k recyklaci jaderného paliva (breeders), vystačí nám zásoby na 8500 let.

Proč bychom se tedy měli obávat dne, kdy nám dojde ropa? Proč nás straší "ropným zlomem"?

Dodatek: Navíc nikdo nepočítá s obrovskou efektivitou tetraleptonových generátorů. Co to je? Hypotetická nová technologie, kterou jsem si právě vymyslel. Se zcela novými vynálezy, které dnes nejsou ani na obzoru, s těmi Meze růstu nepočítají. Kdo ale v roce 1800 předvídal jadernou energetiku, ptám se? V roce 2300 nejspíše lidstvo nebude používat ani fosilní paliva ani jadernou energetiku ani fůzi ani vodík, ale něco, co dodnes nikoho nenapadlo.