Uhlíková daň vám zdraží letenky

18.04.2010 11:08

(gnosis9, financninoviny )

/Z KocEUrkova/:  Provozovatelé letadel budou mít stanovenou povinnost zjišťovat a vykazovat své emise CO2 již od roku 2010. Od roku 2012 budou do evropského systému obchodování s emisními povolenkami zařazeni všichni letečtí provozovatelé, jejichž letadla přistávají nebo odlétají z letišť na území Evropské unie.

Český parlament musí na příkaz Bruselu vytvořit odpovídající národní zákony, jinak hrozí sankce. "Musíme to schválit ať to voliči chtějí nebo nechtějí, jinak nám Brusle naplácá," argumentuje ministerstvo suverénního státu. 

V lednu 2010 vláda schválila novelu zákona o emisním obchodování. Novela převádí do českého práva směrnici Evropského parlamentu z listopadu roku 2008 o začlenění činností z oblasti letectví do systému obchodování s emisními povolenkami (EU ETS).

Tento prováděcí zákon nedávno president Klaus počátkem dubna 2010 vetoval. Čeká se ovšem, že parlament ho nakonec přehlasuje.

Podle Klause je sám cíl obchodování s tzv. emisními povolenkami - tedy "údajné" omezování produkce 'skleníkových plynů' dalším drastickým zásahem do ekonomické svobody s velmi pochybným zdůvodněním, neboť doktrína globálního oteplování - zejména její vědecká báze - fakticky zkrachovala, uvedl.