Studie Járy Cimrmana zjistila, že Antarktida se otepluje

12.02.2010 17:27

Novináři nás obdařili další novinářskou kachnou. Že prý se Antarktida otepluje. Omyl. V Antarktidě se půl století ochlazuje. 

 

Anarktida.jpg

 

  

(MAPA 1: Stránka z iDnes z 20. ledna. https://zpravy.idnes.cz/po-ledovcich-stavkuje-i-klima-zeme-se-otepluje-pomaleji-nez-se-cekalo-1ib-/vedatech.asp?c=A100120_134943_vedatech_jw)

KACHNA

Po Climategate začíná být konečně trochu možné psát v médiích o klimatu trochu realisticky. Novináři toho o tématu ale moc neví a tak tápou. Vždyť celou generaci vystačili s články o jarním tání ledních medvědů. Není to jejich specializace. A tak jsou výsledkem další desinformace.

Článek na iDnes z 20. ledna 2010 měl být tak trochu vstřícný vůči klimatickým realistům, jenže se do něj vloudila zelená kachna.

 

U článku je červená horkem sálající mapka, ze které to vypadá, jako by se Antarktida oteplovala. S textem, že Antarktický poloostrov se oteplil o čtvrt stupně.

 

Tuto mapku autor nepochybně převzal z jednoho z článků, které se vyrojily počátkem roku 2009 kolem studie Steiga a kol. Například tato:

 

Much Of Antarctica Is Warming More Than Previously Though. ScienceDaily. 22 Jan 2009. https://www.sciencedaily.com/releases/2009/01/090121144049.htm)

 

CRICHTON

To je ale divné. Všichni přece víme, že Antarktida patří k těm regionům, kde globální oteplování neproběhlo.

Ochlazování Antarktidy se dostalo do veřejného povědomí díky polo-dokumentárnímu románu "Říše strachu" od Michaela Crichtona: "Data ukazují, že taje jen relativně malá část Antarktidy, tzv. Antarktický poloostrov. O tom pořád slyšíme v televizi. Ale kontinent jako celek se ochlazuje a ledovců přibývá."

Crichton cituje studii Petera Dorana z roku 2002. Doran se samozřejmě chudák hned vyděsil, že bude ocejchován jako klimaskeptik: "Ano, opravdu jsme zjistili, že 58 procent Antarktidy se od roku 1966 do 2000 ochladilo... Ale Crichton naši studii zneužil pro klimaskeptiky."


Antarcticmap.jpg

 

 

(MAPA 2: Satelitní měření však jasně ukazují, že povrch Antarktidy se v letech 1982-2004 ochladil. Viz tiskové prohlášení NASA: https://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=6502)

 

Landstations.jpg

 

(MAPA 3: Měření místních meteo-stanic ukazuje to samé. Mírné ochlazení 1969-2000 dle údajů z jednotlivých meteo-stanic. Seznam stanic zde https://www.antarctica.ac.uk/met/gjma/. Mapa je z https://igloo.atmos.uiuc.edu/Antarctic.paper.chapwalsh.2005.pdf tedy z práce "A Synthesis of Arctic Temperatures. Od Walshe a Chapmana 2005)

Zajímavé je, že v jiné své práci Steig uznává, že za sto let nejteplejší dekádou v Antarktidě byla - podle vrtů v ledovcích - léta 1935-1945, od té doby se ochladilo, zejména se ochlazovalo v době tzv. globálního oteplování po roce 1969.

 

Schneider and Steig, "Ice cores record significant 1940s Antarctic warmth related to tropical climate variability. PNAS 2008.https://www.pnas.org/content/105/34/12154.full.pdf+html

 

dis01.gif

 

(GRAF 1: Modře Arktida, červeně Antarktida. National Snow and Ice Data Center.https://nsidc.org/sotc/sea_ice.html)

 

Takže situace vypadá takto:

1935-45: V Antarktidě bylo tepleji než dnes. Dnes je chladněji.

Pak přišlo krátké ochlazení

Krátké oteplení

Od konce 60. let až dodnes se Antarktida jako celek ochlazuje.

 

 

JÁRA CIMRMAN A KOL.

Alarmistům hrozně vadilo, že když se jich někdo zeptá na satelitní snímky, musí ukázat takové ty modré, které ukazují, že od počátku satelitního měření (tj. od počátku "globálního oteplování") se Antarktida ochlazuje a ochlazuje.

Oni by potřebovali, aby satelitní data začínala v 50. letech, v těch pár letech, kdy bylo chladněji než dnes. Protože ve srovnání s tím se dodnes oteplilo. A tak začátkem roku 2009 ušili následující studii.

 

Steig, Schneider, Mann, Rutherford, Comiso. Shindell. Warming of the Antarctic ice-sheet surface since the 1957 International Geophysical Year. Nature 457, Jan 22, 2009.https://pubs.giss.nasa.gov/docs/2009/2009_Steig_etal.pdf

Palcové titulky: "Vědci odhalili, že Antarktida se otepluje více, než jsme si mysleli."

 

Věřte nevěřte, jedním z jejích autorů je Michael "Hokejka" Mann. Ten svět je ale malý. Ten člověk nemůže u žádné lumpárny chybět. Další autoři práce pocházejí z GISS a jsou to kolegové známého alarmisty Hansena. Už když slyším ta jména, tuším dopředu, že ta práce bude asi pěkná konina.

A také že ano. Víte, jak vytvořili satelitní snímky z dob před existencí satelitů? Ne, stroj času s tím nemá co dělat. Vzali si tehdejší data z meteo-stanic a pak si pomocí počítačového modelu nasimulovali, jaké asi tak mohly být teploty v mítech, kde žádné meteostanice NEJSOU. A světě divce, vyšlo jim, že právě tam, kde nikdo neměřil, bylo oteplování daleko výraznější.Taková náhoda.

Dokonce i alarmista  Kevin "Travesty" Trenberth nad touto studií kroutil hlavou: "Nechápu, jak může někdo mít data z míst, odkud žádná data neexistují." (it is hard to make data where none exists).

 

Je to asi první vědecká studie na světě, která je psaná v podmiňovacím způsobu!!!!

Michael a spol si zkrátka udělali počítačovou videohru, pardon, matematickou simulaci a z té jim vyšlo, že kdyby bývaly byly meteo-stanice, tam kde nebyly, tak by bývaly byly určitě naměřily větší teploty než tam kde skutečně byly. Ovšem těžko si to ověřit. Proč? No přece proto, že v těch místech nejsou žádné meteo-stanice.

Cimr2.jpg

Připomnělo mi to Cimrmanovu teorii poznání (ze hry "Ztráta třídní knihy"). Podle té je věc přesně tam, kde se domníváme, že není. Například domníváte-li se, že vidíte křídu, ve skutečnosti je to prázdný prostor, mezera v souvislém křídovém masivu. Stejně tak globální oteplování je prý nejsilnější tam, kde nejsou žádné meteorologické stanice. Vůbec bych se nedivil, kdyby Cimrman byl v příští zprávě IPCC uveden jako jeden z vedoucích autorů (Lead Authors).

Skutečnost, že autoři studie dosáhli svých výsledků nikoli z naměřených dat, ale pomocí počítačového algoritmu, který navíc odmítají ukázat (opět zde vidíme typický Mannův rukopis), vědecká obec nemohla brát tuto studii vážně.

John Christy, vědec, který spolu s Royem Spencerem v roce 1990 VYNALEZL metodu satelitního měření teplot (a dodnes vytvářejí satelitní teplotní řady UAH) si také ťuká na čelo: "S takovými závěry opatrně, neexistuje totiž žádný způsob, jak si je ověřit."

Ross Hayes, který často pracoval v Antarktidě pro NASA, poslal profesoru Steigovi takovýto dopis: "se statistickými triky můžete vykouzlit jakákoli čísla chcete. Je mi smutno, když vidím členy akademické obce klesnout tak hluboko jen proto, aby dosáhli mediální publicity."

 

 

DEMENTI

 

Když Steigova práce vyšla, byl z toho mediální humbuk. Když se přišlo na to, že oteplující se Antarktida je jen mediální bublina, o tom už novináři najednou nepsali. Takže mnoho lidí dodnes žije v omylu. Přitom by stačilo k online-verzím článků připevnit stručné dementi, uvést zprávu na pravou míru.

Celá Steigova studie dokazuje jen jedno - teplotní trend vám vyjde podle toho, v jakém roce ho začnete. Faktem je, že Antarktida se od roku 1940 neoteplila a tzv. globální oteplování (1970-2000) Antarktida ignoruje. Do příběhu o "bezprecedentním oteplování kvůli CO2" tedy jižní pól nezapadá.

Vyvracení alarmistických mystifikací je práce na dlouho. Tak jako v SSSR trvalo celou generaci, než z učebnic odstranili Lysenkoismus, potrvá dlouho, než my z novin a z učebnic odstraníme pozůstatky klimatického alarmismu.