Solyndra: Půl miliardy zelených dotací fuč

29.09.2011 23:24

I do českých médií se v září 2011 dostaly zprávy o krachu americké solární firmy Solyndra

Agenti FBI prohledali sídlo zkrachovalé solární firmy Solyndra, Obama může mít problém (Patria.cz)

Solární společnost Solyndra vyhlásila bankrot. (ČT24)

Dotace amerického výrobce solárních panelů nezachránily (Osel.cz)

 

Solyndra vůči levné čínské konkurenci není schopna obstát ani se zelenými dotacemi. A to od státu dostala v roce 2009 půl miliardy amerických dolarů. Tyto peníze už daňový poplatník neuvidí. Trapas je, že Obama firmu v roce 2010 vychvaloval, ačkoli už dva měsíce předtím byly zprávy, že firma je nesolventní.

 

Tyto firmy, které takzvaně vytvářejí zelená pracovní místa (green jobs), ve skutečnosti podezřele připomínají socialistické státní podniky. I jejich život závisí na státních dotacích. Proto také představitelé těchto zelených firem leští kliky u královského dvora, neboť jejich bytí a závisí na přízni panovníka. Představitelé firmy Solyndra mezi březnem 2009 a dubnem 2011 navštívili Bílý dům více než 20 krát. (píše Amanda Carey z The Daily Caller viz).

 

Pro pamětníky připomínám, že Obama stál též za vznikem uhlíkové burzy CCX v Chicagu kolem roku 2000 (tehdy byl ve správní radě Joyce Foundation, která burzu zakládala). Jeho úzké vztahy se zelenou lobby tedy nejsou ničím novým.

 

Do sídla krachujícího bojovníka s globálním oteplováním vtrhla FBI. Je totiž podezření, že firma neříkala státu pravdu o svých účtech. Ještě počátkem roku totiž Solyndra tvrdila, že je finančně zdravá. A nyní při svém krachu ministerstvo energetiky (DOE) kamarádsky dovolilo přednostně uspokojit nároky soukromých investorů – takže daňoví poplatníci z půl miliardy dotací už asi nic neuvidí (viz).

 

Kdo za firmou Solyndra stojí? Lidé, kteří věří konspiračním teoriím o spiknutí zlých naftařů klimaskeptiků, tomu asi neuvěří. Ale hlavním investorem  (vlastníkem) firmy Solyndra je George Kaiser  naftař z Tulsy a jeden z nejbohatších lidí Ameriky. Firma Kaiser-Francis Oil. vznikla už ve 40.letech. Jako představitel firmy Solyndra byl Kaiser několikrát v Bílém domě. Shodou okolností je také jedním z předních sponzorů Obamovy kampaně 2008.

 

Reference:

Donna Laframboise. Solyndra solar scandal gains traction  Noconsensus 14.září 2011

FBI searches offices of Solyndra; lawmakers say they were misled about firm’s finances. Washington Post 8. září 2011