Šéf britské energetiky: Zelená energie přinese výpadky proudu

12.03.2011 21:23

Evropská unie si stanovila "ambiciozní" cíl do roku 2020 výrazně zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie. Což zřejmě bude znamenat více výpadků proudu. Už letošní zimu Británie zápasila s vytápěním - v největších mrazech větrné elektrárny nevyrobily skoro žádnou energii - zrovna jaksi nefoukal vítr (viz).

2.března 2011 v The Daily Telegraph vyšel výtah z interview se Steve Hollidayem na Rádiu 4. Pan Holliday je generální ředitel britské energetické sítě (National Grid).  

CITUJI: 

Doba, kdy elektřina byla k dispozici nonstop, se možná blíží ke konci, řekl včera šéf státní energetické sítě. Rodiny si budou muset zvyknout, že budou elektřinu používat tehdy, kdy je zrovna dostupná, spíše než stále, řekl Steve Holiday, ředitel National Grid. 

Pan Holliday odpovídal na otázku, jak chce zajistit, „aby světla svítila“, i když se budeme spoléhat více na větrné elektrárny a dodávka plynu poklesne. Do roku 2020 se dodávky energie z větrných elektráren zvýší šestinásobně, kritici však namítají, že dodává elektřinu jen za větrných dnů. Pan Holiday řekl v Rádiu 4 v programu „Today“, že rodiny budou muset změnit svoje chování (change their behaviour). 

„Energetická síť bude v roce 2020 či 2030 zcela jiný systém než dnes. Dnes stále přemýšlíme ve stylu, jak docílit dodávky energie, aby tu byla stále. V budoucnu budeme muset být daleko chytřejší (smart)… Budeme muset změnit svoje chování a spotřebovávat energii, když je právě k dispozici a když je k dispozici levně.“ 

 

 

   

The Empire strikes out. WUWT. 24.března 2011