Jak máme k tomuhle cítit Respekt?

07.05.2010 10:41

(Respekt 25.dubna 2010) Jak se mi doneslo, časopis Respekt koncem dubna 2010 otiskl neuvěřitelné sci-fi od Martina Uhlíře s názvem "Neostrá hranice".  Cituji: "Klimatologové byli očištěni, prospěla by jim však větší otevřenost. Klimatologové z Východoanglické univerzity, jejichž e-mailová korespondence ukradená hackery loni odstartovala aféru přezdívanou „Climategate“, nefalšovali své výzkumy související s globálním oteplováním. Dospěla k tomu nezávislá vědecká komise vedená uznávaným britským geofyzikem lordem Ronaldem Oxburghem."

Jde zřejmě o průkopnický počin. Zpravodajství z nějakého paralelního vesmíru.

V tom našem totiž nešlo o "nezávislou komisi", nýbrž komisi, kterou jmenoval sám obžalovaný. V čele také nestál "uznávaný britský geofyzik Oxburgh", ale "fanatický ekoaktivista Oxburgh", který je v konfliktu zájmů. Kdybych já jmenoval komisi, která bude vyšetřovat moje přehmaty, také bych jmenoval kamarády, kteří mě očistí. To dá rozum. Komise navíc nic nevyšetřovala a většinu obvinění, která skeptici vznášejí, nijak neprověřovala.

Podrobně jsem to analyzoval už v článku "Jistě pane ministře: Epizoda Climategate"

Novináři očividně převzali z druhé ruky tiskové PR prohlášení alarmistů a neobtěžovali se s ověřováním jeho pravdivosti. Začínám chápat Miloše Zemana a jeho výroky o žumpě.

A stanovisko k odhalení, že klimatologové odmítají ukázat důkazy o globálním oteplování? Takže se nedají ověřit? „Myslím, že vědci jsou oprávněni odmítat žádosti, které jsou kverulantské, neopodstatněné nebo nepřiměřeně zatěžující,“ řekl Respektu Graham Cogley, geograf a klimatolog z Trent University v Kanadě.

Novináři asi nechápou, že věda nestojí na diplomech a honosných titulech, ale na zásadě falsifikace. To znamená, že vědecké je jen to, co se dá nezávisle ověřit a v případě chyb se to dá vyvrátit. Karl Popper to chápal, panu Cogleyovi to nedochází. Požadovat důkazy to je podle něj "kverulantství". Asi máme raději mlčet, věřit a na důkazy se neptat?

Autor článku Martin Uhlíř přitom není žádný negramot a stojí za ním řada zajímavých článků o vědě. Je i autorem populárně naučné knihy o evoluci.  Poté, co jsem o tom napsal já, i on uveřejnil článek o IPCC omylu s Himalájemi (zde) a za to si zasluhuje dík.

Jak se mohl snížit k článku Neostrá hranice, nechápu. Asi nějaký výpadek proudu.