Proč se Den Země slaví na Leninovy narozeniny?

23.04.2010 01:29

(reference frame) Překvapuje vás, proč se Den Země (Earth Day) neslaví první jarní den kolem 20.března? Proč až o měsíc později?

Jak už při prvním ročníku poznamenal magazín Time, čirou náááhodou je 22.duben dnem Leninova narození. První Den Země se slavil přesně na Leninovy sté narozeniny v roce 1970. Je to náhoda?

Těsně vedle jsou Hitlerovy narozeniny. 20. dubna. Představme si, že by se Den Země slavil na Hitlerovy narozeniny. To by byl hned oheň na střeše.

Řekněme, že neonacisté začnou na den Hitlerových narozenin slavit třeba "Den vody" nebo "Den atmosférické vlhkosti". Každému bude jasné, že jde jen o trik na oblbnutí policie, aby mohli legálně slavit Adolfa a nemuseli svoje párty skrývat.

Připomeňme, že všechna tři hnutí sdílejí nenávist ke kapitalismu a usilují o centrální řízení celé společnosti a ekonomiky. Prý v zájmu ochrany.... (dosaďte: přírody, rasy, dělnické třídy)

První Den Země zorganizoval US senátor Gaylord Nelson za Demokraty (americká levice). Nelson byl právník, stejně jako Lenin.