Prdící ovce ohrožují magnetické pole Slunce?

15.02.2010 11:49

 

Jestliže za oteplování mohou ovce říhající a pšoukající skleníkové plyny, jak je možné, že geomagnetická aktivita kopíruje vývoj teplot?

 

 Beyond.jpg

 

Jsou říhající a pšoukající ovce spoluviníkem klimatické katastrofy? Nebo je to jen strašidelná historka vymyšlená pro vyprávění u táborových ohňů? Jsou za oteplování zodpovědné skleníkové plyny? Nebo jde jen o novinářskou kachnu?  Je pravda, co slýcháme, že geomagnetická aktivita a Slunce s klimatem nesouvisí? Nebo si jen kdosi hraje s vaší představivostí? Co z toho je fakt a co fikce? 

   

 

 

 

ZABIJ OVCI, POMŮŽEŠ KLIMATU  

 

Dočetl jsem se, že australští genetici chtějí vyvinout ovce, které méně říhají a pšoukají. Že prý flatulence dobytka přispívá ke změnám klimatu. Jenže v Austrálii (Canberra) je shodou okolností také jedna ze dvou stanic (druhá je Hartlandu v Anglii), která měří geomagnetismus.  Proč se ovčí vědci na této stanici nestaví na kafe a nezeptají se, jak je to s magnetickým polem? Mají to kousek.

Ušetřili by si spoustu zbytečné námahy na bezúčelném vynalézání ovcí. Zjistili by, že za oteplováním stojí nikoli ovce a skleníkové plyny, ale Slunce. Geomagnetismus to dokazuje.

Záznamy o magnetickém poli naší planety se vedou už přes sto roků. A je jasné, že se geomagnetismus vyvíjí podle sluneční aktivity. Sluneční vítr magnetické pole Země stlačuje a způsobuje magnetické bouře a poruchy. Vytváří také moc hezké polární záře. 

Aurora05.JPG

 

KORELACE

IPCC nám tvrdí, že sluneční aktivita už 30 let neroste, tudíž nemůže vysvětlit globální oteplování. Geomagnetismus ale mluví jinou řečí. V době vrcholícího globálního oteplování, v roce 1989, byla magnetická síla Slunce nejvyšší za více jak 150 roků. Geomagnetická aktivita ve 22. solárním cyklu (1986-96)  byla nejsilnější od začátku záznamů.

To je v souladu s pradávnou zásadou astronomie, která říká, že čím kratší je cyklus slunečních skvrn, tím je intenzivnější. Cyklus 22 trval jen 9,7 let (od minima do minima). Nejkratší za asi 150 roků.

Na základě čísel slunečních skvrn jsem si dlouhou dobu myslel, že růst sluneční aktivity skončil ve 21. cyklu (1976-86). Ale mýlil jsem se. Skvrny jsou očividně nepřesným indikátorem.

Není tedy divu, že 13. března 89 Slunce způsobilo přepětí v elektrické rozvodné síti v celém Quebecu. Ten zůstal 9 hodin bez proudu. O něco menší problémy měly elektrické sítě po celé Severní Americe. Kde nešel proud, lidé si mohli ukrátit čas pozorováním nevídaně silné polární záře, která byla vidět až z Floridy.

Ptáte se, jak může Slunce vzdálené miliony kilometrů vyhodit elektřinu ve vašem domě? Sluneční vítr (proud magneticky nabitých částic) dokáže indukovat elektrický proud v našich spotřebičích a rozvodných sítích. Říká se tomu GIC (Geomagnetically Induced Currents). Podle některých autorů působí magnetické bouře i na zdraví a psychiku lidí.    

 Borie.jpg

 

GRAF 1: GEOMAGNETICKÁ AKTIVITA. Modrá čísla označují čísla cyklu slunečních skvrn. https://www.academicjournals.org/IJPS/PDF/Pdf2006/Oct/El-Borie%20and%20Al-Thoyaib.pdf)  

 

 

Kromě toho, že sluneční vítr má vliv na geomagnetismus a může vám vyhodit pojistky, sluneční aktivita se nějak projevuje i na pozemských teplotách. Éra globálního oteplování  se shoduje s érou prudkého vzestupu geomagnetické aktivity.

El-Borie a Al-Thoyaib ve své studii konstatují, že podle současné geomagnetické aktivity lze předpovídat budoucí pozemské teploty asi na 5-7 let dopředu. "Vysoké teploty z let 95 a 98 lze vysvětlit geomagnetickou aktivitou vrcholící v letech 1990 a 1991."

Pokud pochybujete o autorech z Rijádu a z Alexandrie, ověřte si aa-index na webu National Oceanic and Atmospheric Administration (US). I bez Ela a Ala sami pochopíte, že vývoj teplot odpovídá vývoji geomagnetické aktivity.

 

noaa.JPG 

 

(GRAF 2: aa-index na webu NOAA. Červeně jsem schématicky nastínil vývoj teplot. Reagují se zpožděním. Od roku 98 teploty stojí na místě, ale příliš neklesají. Proč? 23. cyklus byl totiž sice slabý ale obsahoval pár mocných solárních bouří, které klimatu ve výraznějším ochlazení zabránily. Geomagnetismus z https://www.ngdc.noaa.gov/stp/GEOMAG/aastar.shtml. Teploty z   https://www2.sunysuffolk.edu/mandias/global_warming/modern_day_climate_change.html)

Cliver (1998) píše: "Korelace mezi aa a T ukazuje, že 50-100% globálního oteplení o 0,7-1,5°C od Maunderova minima bylo způsobeno Sluncem... Slunce hrálo daleko důležitější roli v globálním oteplování, než se dosud uvádělo... IPCC přitom ocenila vliv Slunce na 0,3 W/m2, zatímco vliv emisí CO2 na 1,5 W/m2."

 

 

Cliver.jpg

 

(GRAF 3: Křivka jsou globální teploty. Křivka je geomagnetismus. https://ruby.fgcu.edu/courses/twimberley/EnviroPhilo/Cliver.pdf)

 

 

VYHLAĎTE JE!

První zpráva Mezivládního panelu pro klimatické změny se připravovala právě v době, kdy Slunce vyhodilo proud v celém Quebecu. Zpráva FAR byla pak vydána v roce 1990. Jak je možné, že jim souvislost mezi Sluncem, rekordním geomagnetismem a rekordními teplotami nedošla?

Nejspíš proto, že jim nějaký šotek zahladil grafy!! Ze zahlazených grafů se vzestup geomagnetismu mezi 70. a 90. lety záhadně ztratil. A to si  pak ještě kdosi vymyslel nový index, tzv. IHV (Inter Hourly Variability). A ten křivku před rokem 1957 pošoupnul nahoru, aby 90. léta nevypadala tak rekordní. Prý je to korekce kvůli přestěhování měřících přístrojů (původně byly v Greenwich a v Melbourne).

AAsmmoothed2.jpg

 

(GRAF 4: Zahlazený graf geomagnetické aktivity. Dvacátý druhý cyklus se z obra rázem stal trpaslíkem. A ještě ho zobrazili, že vypadá jako kondom.)   https://ciencia.nasa.gov/headlines/y2006/images/cycle24/2006AGU.ppt

Statistici nepochybně vztyčí prst a poučí nás "nemůžete vytrhávat z kontextu pár výjimečných dnů, musíte brát ohled na celkový dlouhodobý trend". A dodají, že když si odmyslíte výjimečná extrema, korelace s teplotami zmizí... Jistě, když část grafu svévolně smažete, můžete nechat zmizet libovolnou korelaci.

A já namítám: Proč zahlazovat? Kdo autorům řekl, že na pozemské klima má vliv nějaký zahlazený filtrovaný průměr? Jak vědí, že klíčový vliv v klimatu nehrají právě výjimečná maxima geomagnetismu? Myslím, že graf 1 vydá za tisíce slov. Krátká erupce geomagnetické aktivity patrně naruší pozemské klima a to se pak uklidňuje jen velmi pomalu. Jako když hodíte do rybníka cihlu. Je to krátký nahodilý zásah, ale vlnky doznívají ještě hodně dlouho.

 

zAHLAZENI.jpg

 

(GRAF 5: Zahlazeným grafům nelze moc věřit. Je spousta způsobů zahlazení, ale jen jedna surová data. Vždy si vyžádejte původní nezahlazené verze. Uhladit si to pak můžete sami. Ale z rybí polévky už živou rybu neuděláte.)

 

KTO KAVÓ

Máme věřit číslu slunečních skvrn, které jsou jen nepřímým indikátorem? Nebo raději slunečnímu větru, který fyzicky působí přímo tady na naše magnetické pole? Já hlasuji pro magnetismus.

Graf teplot a geomagnetické činnosti je prakticky stejný. To značí kauzální souvislost. Co je asi příčina a co následek?

Chce nám Al Gore vážně tvrdit, že říhající ovce způsobují oteplování? Rostoucí teplota vzduchu pak asi mění magnetické pole Země a tím ovlivňuje činnost Slunce? Které pak podle toho mění svou SIM trajektorii a tím gravitačně ovlivňuje pohyby planet sluneční soustavy?

A nebude to spíš naopak?

 

Reference:

M.A. El-Borie, S.S. Al-Thoyaib. Can we use the aa geomagnetic activity index to predict partially the variability in global mean temperatures? International Journal of Physical Sciences Vol 1 (2) pp 067-074. 2006. Available at < https://www.academicjournals.org/IJPS/PDF/Pdf2006/Oct/El-Borie%20and%20Al-Thoyaib.pdf>

 

Cliver, Boriakoff, Feynman. Solar variability and climate change: Geomagnetic aa-index and global surface temperature. Geophysical Research Letters. Vol 25. No. 7. April 1998. https://ruby.fgcu.edu/courses/twimberley/EnviroPhilo/Cliver.pdf

 

The Day the Sun Brought Darkness. 19 March 2009. Sciencedaily.<https://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090316144521.htm >

Australia aims to breed "green" sheep that burps less. BBC 29 Nov 2009. <https://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8385068.stm>