Pohřbí fotovoltaika českou ekonomiku? Jeden bilion Kč!

06.07.2010 12:02

(ekolist) Domácnosti a podniky v Česku zaplatí za příštích 20 let až jeden bilion korun firmám, které zde postaví solární elektrárny. Suma, která se téměř rovná výši celého státního rozpočtu ČR, představuje podíl "zelené složky", tedy dotace za výrobu elektřiny ze slunce. Píší to dnešní Lidové noviny s odvoláním na generálního ředitele společnosti ČEZ Martina Romana. Odhad vychází z analýz, které má jeho firma k dispozici.

Současná výše podpory solárních zdrojů je největší průšvih české ekonomiky současnosti. Mluvíme o sumě mezi 500 až 1000 miliardami korun, kterou domácnosti a firmy budou muset zaplatit," řekl LN Roman. Stát totiž garantuje výrobcům, kteří ještě letos stihnou zprovoznit solární elektrárnu a připojit ji do sítě, výhodnou cenu elektřiny. A za tuto cenu od nich bude energii vykupovat po celých následujících dvacet let.

Výrazný dopad sluneční elektřiny na cenu energie pocítí odběratelé už příští rok. "Příspěvek domácností a podniků do cen elektřiny stoupne příští rok na desetinásobek," řekl Roman. Jestliže průměrná domácnost loni platila v příspěvku na obnovitelné zroje 130 korun, příští rok to bude 1300 korun. Malý podnikatel bude platit místo dvou tisíc korun dvacet tisíc a velký podnik místo 1,5 milionu patnáct milionů, dodal Roman. Podle něj se cena elektřiny kvůli výrobním nákladům výrazně nezmění, vzroste téměř výhradně kvůli podpoře obnovitelných zdrojů.