Petr Mach: Solární rébus

15.10.2010 21:48

(reformy.cz)

Dnes je nová doba. Už nemáme továrníky. Máme solárníky. "Jak ráčejí, pane solárníku. Je libo kaviár, pane solárníku."

 

Spotřebitelé budou platit solární daň připočtenou k ceně elektřiny. Distributoři ji budou platit solárníkům. A solárníci ji budou muset zdanit. Výnos stát zaplatí distributorům elektřiny, kteří jej předají solárníkům, aby daň uvalená na spotřebitele nebyla „tak vysoká“.

Když jsem v dubnu 2005 jako poradce prezidenta republiky psal Václavu Klausovi stanovisko k zákonu, který měl nařídit distributorům elektřiny vykupovat větrnou a solární elektřinu za zvýhodněné ceny a náklad přenést na spotřebitele, mé doporučení znělo: vetovat.

V odůvodnění stanoviska jsem mimo jiné napsal: „…Navržený systém nástrojů je dirigistický a škodlivý systém centrálně plánované ekonomiky… Vážným důsledkem zákona může být zaplavení země nerentabilními …elektrárnami.“ Prezident nakonec k zákonu svůj podpis nepřipojil, zákon však začal platit i bez jeho podpisu. Pro zákon totiž hlasovala nadpoloviční většina všech poslanců. Připomínám, že včetně pana Miroslava Kalouska, který si teď hraje na hrdinu, který nás před růstem cen elektřiny spasí. O tom, jak je jeho plán absurdní, jsem psal minule.

Pan Kalousek, který problém spoluzpůsobil, má dnes tu drzost zaplavit tisk volebními inzeráty, v nichž s úsměvem na tváři praví: „TOP 09 zabrání skokovému růstu cen energií“. Je jen smutným dokreslením příběhu, že inzeráty platí opět všichni daňoví poplatníci, kteří musí parlamentním stranám přispívat na výdaje stovkami milionů ročně…

Ministr průmyslu a obchodu Kocourek se tehdy při hlasování coby poslanec zdržel. Asi neměl tehdejší místopředseda rozpočtového výboru na zákon žádný názor. Dnes navrhuje nařízené povinné výkupní ceny zdanit srážkovou daní. Leckterému čtenáři to může připadat jako v Kocourkově: Spotřebitelé budou platit solární daň („OZE“) připočtenou k ceně elektřiny. Distributoři ji budou platit solárníkům. A solárníci ji budou muset zdanit. Výnos stát zaplatí distributorům elektřiny, kteří jej předají solárníkům, aby daň „OZE“ uvalená na spotřebitele nebyla „tak vysoká“.

Vláda též zvýší poplatek za vynětí pozemku z půdního fondu při stavbě solárních elektráren. Můj prostý rozum mi říká, že by bylo jediné rozumné řešení už žádné nové solární a větrné elektrárny nezvýhodňovat. Pak bychom nepotřebovali směšně zvyšovat poplatek za vynětí z půdního fondu. Jenže to ne. Vláda chce solární a větrné elektrárny na náš úkor zvýhodňovat dál. Dokonce chce, aby elektřina z tzv. obnovitelných zdrojů kryla za deset let ne 5 % spotřeby elektřiny jako dnes, ale 13,5 %, jak jsem upozornil nedávno.

Proč? Proč to celé nezrušíte, páni ministři? Proč vymýšlíte jen takovéto kličky?

Petr Mach je ekonom a předseda Strany svobodných občanů