Hotovo: Audit IPCC z pera InterAcademyCouncil

30.08.2010 18:26

30.srpna 2010 po čtyřech měsících práce byl zveřejněn asi poslední ze série auditů/vyšetřování na téma skandálů klimatologie (Climategate, Glaciergate). Tentokrát jde o audit, který si objednala OSN/IPCC od agentury zvané InterAcademy Council.

Celý text zprávy (100 stránek) k dispozici ZDE

O tom, že IAC není nezávislé vyšetřování jsem už psal (ZDE). Při vyšetřování byli vyslechnuti jen dva skeptici, dr. Pielke a von Storch (aspoň něco). Na Stevena McIntyra jaksi zapomněli.

Zprávu na tiskovce představil veřejnosti Rajendra Pachauri, chodící ztělesnění konfliktu zájmů. Zpráva se o jeho osobě nezmiňuje ani nedoporučuje přímo jeho odstoupení. Šalamounsky ale doporučuje, aby funkci šéfa IPCC každý mohl vykonávat jen po jedno funkční období. To už Pachauri má za sebou. Že by ho takto taktně přecejen vyšoupli? (fyzická str. 53)

Zpráva popisuje postupy IPCC, cituje vznášenou kritiku a přichází s doporučeními. Doporučuje, aby i konkurenční názory a připomínky recenzentů byly brány na vědomí. Aby nebyly umlčovány jako dříve. Doporučuje zpracovat předpisy, zda a jak používat nevědeckou "šedou" literaturu (články z novin apod.). Doporučuje zpracovat v IPCC předpisy proti konfliktu zájmů.

Zajímavé je doporučení, aby zástupci vlád nepsali závěrečný text. Aby jen poslali své názory písemně před finálním plenárním zasedáním.

S těmito doporučeními nelze než souhlasit. Obáváme se však, že zůstanou jen na papíře. IPCC se v minulosti neřídila svými vlastními předpisy (např. když použila Sternovu zprávu po termínu). I sebelepší směrnice je na nic, když se jí nikdo neřídí.

Na fyzické str. 36 se rozebírá, jak konkrétně probíhal (a selhal) celý proces v případě Himalájů.

Špatné je, že IAC se vůbec nezabývala e-maily z Climategate a tím, co z nich vyplývá o zákulisí IPCC.

 

Zpráva doporučuje zpracovat transparentní objektivní kritéria, podle kterých se mají vybírat autoři do IPCC. Doposud žádná kritéria nejsou, takže nevíme proč byl vybrán ten a ne onen. Jak známo vědci byli vybíráni podle stupně alarmismu (Judithgate, Mann hodnotí svou vlastní hokejku atd.).

Je mi záhadou, jak chce kdo dodržet toto poslední doporučení, když nominační proces do Páté zprávy IPCC už proběhl (letos v květnu). To si jako máme počkat na tyto reformy dalších pět let?

 

Zpráva má jeden zásadní nedostatek. Nenavrhla IPCC zrušit.