Oprava: Dusík vs Miko

25.02.2011 00:12

Byl jsem upozorněn (Facebook) na chybu v článku o odvolání dr. Pretela. V době jeho odvolání nebyl ministrem životního prostředí Jan Dusík, jak jsem napsal. Ministrem životního prostředí tehdy byl Ladislav Miko. Dusík byl tehdy náměstkem ministra životního prostředí.

Dr.Pretel byl odvolán v červnu 2009, Miko skončil ministrování až v listopadu 2009. Jeho nástupce Dusík byl ministrem krátce. V březnu 2010 odstoupil demonstrativně na protest proti uhelné elektrárně Prunéřov. O jeho alarmismu tedy není sporu, nebyl však ministrem v době vyhození dr. Pretela. Za chybu se omlouvám. 

Právě kvůli Prunéřovu byl pan Pretel odvolán. Strůjcem jeho odvolání byl dle vlastních slov konkrétně ministrův náměstek pan Kuták. Pretel totiž odmítl podpořit politické stanovisko Greenpeace jako vědecky nepodložené.

Není to první chyba v této kauze. Jednou jsem napsal, že pan Pretel byl odvolán v srpnu 2009, protože ze srpna 2009 pochází článek na Ekolistu, který o odvolání referoval jako o novince.

 

Reference:

Pretel odchází: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-odvolalo-jana-pretela-z-ipcc-na-jeho-misto-nastupuje-ladislav-metelka

Miko odchází: https://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=652791

Dusík odchází: https://www.ct24.cz/domaci/84327-dusik-odchazi-z-vlady-kvuli-prunerovu-liska-s-nim-souhlasi/