Nejvíce se otepluje, když se nikdo nedivá

18.07.2010 23:32

(wuwt) Anthony Watts se na svých proslulých webových stránkách pozastavuje nad zajímavou korelací. V grafech NOAA (americký klimatologický ústav, konkurence pro Hansena) se otepluje vždy nejvíce tam, kde nejsou ŽÁDNÉ meteorologické stanice. Abyste rozuměli.Oni globální teploty dělají tak, že rozdělí povrch glóbu na čtverce a do každého dají pár stanic. Jenže v některých nemají ani jednu stanici. Tak tam teplotu "odhadnou" od oka.

Jaká náhoda. Právě v těchto čtvercích se otepluje nejvíc.

 

 

 

 

 

A tady je zase případ z Turecka. Zdejší region nemá od 60. let žádné oteplení, jak vidno z grafu níže. Přesto NOAA pro červen 2010 deklaruje, že se tu od průměru z let 1971-2000 oteplilo o 4 stupně (velké červené kolečko). Asi by měli v NOAA míň nasávat v pracovní době.

 

 


 

A nejvtipnější je, jak si umí se vším poradit. Aktuální teplota se udává jako odchylka od "průměru" z nějakého srovnávacího období, třeba 1961-90. Co si počít, když tehdy stanice ještě neexistovala? Nevadí. Prostě se to odhadne od oka. Jakou by asi tato stanice byla měla teplotu, kdyby tehdy byla existovala.

Klimatologie v kondicionálu. Až obor pokročí dále, budou dělat klimatologii v plusquamperfektu.