Monbiot: Je po všem

25.09.2010 14:05

(Guardian) Známý alarmistický apokalyptik novinář George Monbiot uveřejnil článek, ve kterém přiznává porážku. Text se jmenuje "Dokud klimatické hnutí jelo, byla to zábava. Nyní je ale mrtvé."  (Climate change enlightenment was fun while it lasted. But now it's dead)

 

"Čím více se blíží, tím horší jsou vyhlídky. Nejlepší, co se dá čekat od prosincových klimatických jednání v Mexiku je, že někteří delegáti možná zůstanou vzhůru... Jediná globální úmluva omezující emise skleníkových plynů - Kjótský protokol -  v roce 2012 vyprší. A není žádná realistická šance, že bude do té doby nahrazena něčím novým... Co je horší, pokles výroby v době recese dovolil velkým znečišťovatelům udělat si zásobu emisních povolenek, které si mohou převést do dalšího období...Řada států jako je Británie vytvořila zdánlivě robustní národní plány redukce skleníkových plynů. Ale s výjimkou Malediv jsou tyto cíle nedostatečné, aby se zabránilo oteplení o více jak 2°C... Nehledě na to, že tato údajná snížení emisí nejsou SKUTEČNÁ. Jen jsme své emise/výrobu přestěhovali do jiných zemí...  Británie vykazuje jakoby snížení emisí, ale když se započtou všechny výrobky, které se do Británie dovážejí, ve skutečnosti britské emise stouply o 48%...Nad tím vším stoupá rostoucí uvědomění, že USA už tuto hru hrát nebudou... Uhlíkový zákon neprojde letos a možná vůbec nikdy. Když Kongres nedokázal protlačit ani takto děravý mírný zákon za presidentování Baraka Obamy, když Demokraté měli většinu v obou komorách, jaká je asi šance, že projde za jiných okolností?...Minulé úterý Guardian informoval, že z 48 Republikánských kandidátů do amerického Senátu, jen jeden věří v lidmi zaviněnou klimatickou změnu."

 

Monbiot ovšem stále žije ve svém světě iluzí, odtržen od reality, a opájí se představami, že Dobro (uhlíková daň) bylo poraženo zákeřným spiknutím klimaskeptických ropných korporací (Zlo). Hnutí zelených je zřejmě odsouzeno žít v příštích letech ve světě konspiračních teorií a la UFO.

Monbiot si zacpává uši a nechce slyšet, že podstatnou úlohu v porážce klimatického apokalyptismu měly aféry Climategate a Glaciergate. Ty dokázaly i prostému občanu názorně demonstrovat, co klimaskeptici říkali už dávno. Totiž že většina argumentů apokalyptiků je vycucaná z prstu. Jde o statistické triky s grafy na papíře, ne o realitu. Není divu, že vlády nyní od takto vědecky nepodložené politiky dávají ruce pryč.

James Delingpole z britského deníku Telegraph, jako dlouholetý Monbiotův názorový odpůrce, vyhlásil vítězství v článku "Prohráli jsme válku o klima, přiznal Monbiot a podepsal kapitulaci."

 

 

 

(Apokalyptické hnutí je u konce. Je po všem. Konec světa se nekoná.)