Monbiot: Environmentalismus je ve slepé uličce

08.05.2011 11:08

George Monbiot. The green problem: how do we fight without losing what we're fighting for. Guardian 5.května 2011

Britský environmentální žurnalista Monbiot je na Západě jedním z nejznámějších zelených hlasů. Ve svém nedávném článku hodnotí smutný stav ekologického hnutí:

"Environmentalismus se zaseknul ve slepé uličce  - jsme rozhádaní a neshodneme se ani na cílech, které máme sledovat. Musíme se ale postavit faktům čelem."

"Obnovitelné zdroje nikdy nebyly moc milovány, ale v místech, kde se nyní masivně nasazují, vyprovokovaly hotová lidová povstání. U nás ve středním Walesu a na skotské Vysočině místní politice nyní dominuje hněv veřejnosti proti větrným farmám... V některých ohledech je tento odpor nikoli neracionální. Lidé prostě mají rádi svou krajinu a je to tak dobře."

"Jediná životaschopná alternativa k fosilním palivům je v této chvíli jaderná energie... Jaderná energetika však rozděluje naše hnutí. Některé z nejefektivnějších environmentálních organizací  - jako Greenpeace - kdyby přestaly bojovat proti jádru, tak se rozpadnou." (poznámka: Greenpeace začala jako organizace odporu proti jaderným testům)

"Spoléhali jsme, že nerostné suroviny dojdou (mineral crunch), čímž by se ekonomické soukolí rabování zastavilo. To jsme se ale mýlili. Kolaps dostupných zásob nerostných surovin nepřišel a nejsou žádné známky, že by k němu došlo za našich životů. Kapitalismus prokázal, že je schopen najít nové zdroje či náhražky za zdroje, které docházejí."