Lidé vyhynou do 100 roků, říká vědec

18.08.2011 21:38

P.Stöckl v české mutaci National Geographic uvedl 10.srpna 2011 článek "Konec je možná blízko", kde referuje o názoru australského mikrobiologa Franka Fennera. Ten soudí, že lidstvo kvůli globálnímu oteplování a přelidnění do sto let vyhyne.

"Skončíme stejně jako lidé z Velikonočního ostrova... Klimatická změna je teprve na samém počátku, přesto už dnes vidíme dramatické změny počasí. Australští domorodci ukázali, že bez vědy, produkce CO2 a globálního oteplování dokázali přežít 40 či 50 tisíc let. My ale tolik času nemáme. Lidský druh pravděpodobně skončí jako řada jiných druhů, jejichž vyhynutí jsme byli svědky.... Homo Sapiens vyhyne asi během 100 roků... Současně vyhyne i řada zvířat... Je to nezvratné. Myslím, že už je příliš pozdě... Vnoučata dnešní generace budou žít v daleko horších podmínkách "
Trochu mne zprávy o Fennerových výrocích zarazily, protože F. Fenner je už půl roku mrtvý (viz nekrolog z Guardianu z prosince 2010). Vysvětlením asi bude, že článek NG se zpožděním referuje o Fennerových výrocích z června 2010. Vědcovy předtuchy smrti tedy byly správné, ale netýkaly se lidstva, nýbrž pouze jeho samého. Zemřel v prosinci 2010 v požehnaném věku 95 let. Jeho zásluhou byly kdysi vymýceny neštovice.

 

Reference:

Niall Firth. Human race 'will be extinct within 100 years', claims leading scientist. MailOnline 10. června 2010

Už v červnu 2010 o Fennerově proroctví podrobně česky referoval český mystický portál Gnosis (zde)

Cheryl Jones. Frank Fenner sees no hope for humans. The Australian 16. června 2010