Klimaskeptický magnát Trump: Příští president USA?

01.05.2011 22:41

To to uteklo. V roce 2012 budou příští presidentské volby. V Americe. 

Arnold Schwarzenegger by rád kandidoval, ale nemůže, protože dle ústavy president musí být osoba narozená v Americe. Navíc klimaskepticismem posedlí Republikáni by nyní těžko nominovali zeleného Arnolda, jehož Kalifornie byla první stát USA, který zavedl zákon o kriminalizaci uhlíku (cap-n-trade). 

Mezi zájemci o úřad se objevil nečekaný zájemce. Miliardář Donald Trump, který staví a provozuje hotely a kasína. 

https://www.trump.com/  

Mělo by vás to zajímat, protože v letech 1977-92 měl za manželku Češku Ivanu a má s ní dvě děti (Ivanu a Erica). 

Stoupenci Trumpovy kandidatury organizují podporu na webu: https://shouldtrumprun.com 

Donald se v posledních letech proslavil na kanálu NBC jako moderátor televizní reality show The Apprentice („Učedník“, 2004), jejíž klon se nedávno objevil i na našich obrazovkách. Něco jako “nejslabší máte padáka”. Donald v pořadu hodnotí soutěžící, za by měli na to stát se manažery v jeho firmách. Pořad byl navržen na cenu Emmy. 

https://www.nbc.com/the-apprentice/ 

Pointa je, že je ostřílený řečník a před kamerami je jako doma. 

A proč o tom píšu zrovna já? Uhodli jste. Donald Trump patří mezi ty bohaté magnáty, kteří (na rozdíl od alarmistů Davida Rockefellera nebo Teda Turnera) jsou známými klimaskeptiky. Donald na lidmi zaviněnou klimatickou apokalypsu nevěří a netají se tím. 

V roce 2010 po Climategate Trump prohlásil, že Al Gore by měl vrátit Nobelovu cenu (youtube

Vzhledem k tomu, že zadlužené USA jsou v hospodářské krizi, se hodí upozornit, že Trump spolu s Robertem Kiyosaki napsal knihu „Why We Want You To Be Rich.“ Kiyosakiho proslulé knihy o tom, jak rozumně hospodařit (například knížka „Bohatý táta“) u nás propaguje například sdružení Reformy.cz.

Obamova popularita se propadá. Ale zatím je těžko říci, zda Trump jako republikánský kandidát má šanci. Nicméně jednoho úspěchu už dosáhl. To on po letech utajování dotlačil Obamu, aby ukázal konečně svůj rodný list. Léta totiž kolovaly zvěsti, že se nenarodil jako občan USA a tedy fakticky nesplňuje formální požadavky, aby mohl být americkým presidentem.

President má v debatě o klimatu důležitou úlohu. Dokud je v této funkci Obama (spoluzakladatel Uhlíkové burzy), tak může vetovat snahy Kongresu omezit rozpínavou moc Agentury pro životní prostředí EPA, která chce pokutovat lidi za uhlík.