Klaus vs Tolasz vs Kremlik

06.06.2011 13:06

Nedávno jsem na svém blogu oponoval článku p.Radima Tolasze z ČHMÚ nazvanému V první dekádě 21.století žádné oteplování nenastalo (11.5.2011). P. Tolasz tam nesouhlasil s názorem presidenta, ze prý "v první dekádě 21.století žádné oteplování nenastalo". Chtěl bych tu jen stručně vyjádřit pochvalu, že pan Tolasz na vznesenou kritiku reagoval dosti korektně.

V textu "Jsem lhář, dozvěděl jsem se v diskusi" pan Tolasz

  1. uznává, že byla chyba použít tu jedinou globální řadu, která vykazuje oteplení i po roce 1998. RT: "Můj prvotní záměr směřoval pouze k České republice, ale se znalostí diskutujících jsem přece jenom přidal pro srovnání jednu globální řadu. Moje chyba, měl jsem zůstat na úrovni Česka, nebo jsem měl předložit srovnání s více globálními řadami."

  2. uznává, že nemá přesně přehled o názorech klimaskeptiků a nevěděl, proč například Klaus myslí, že se posledních cca 10 let neotepluje. RT: "Děkuji panu Kremlíkovi za sdělení, z jakých dat toto nešťastné konstatování vycházelo." Dodávám k tomu: Pokud nemáte přehled o názorech skeptiků, neměli byste pořádat diskuse o nás bez nás na téma "v čem se skeptici mýlí" - hrozí pak, že budete mylně veřejnost informovat.

  3. uznává, že neexistuje faktický rozpor mezi Klausovým tvrzením a mezi Tolaszovou tezí, že období po roce 98/2000 je teplejší než předchozí dekády: RT "Řekl bych, že bychom mohli vést jazykový spor nad těmito kategoriemi: oteplování nenastalo x oteplování nastalo x otepluje se x neotepluje se. A je docela možné, že bych tento spor prohrál – nejsem jazykový expert."

Možná by nebylo od věci, kdyby pan Tolasz na konec svého článku, který byl předmětem výtek, připojil jako dovětek opravu v tomto smyslu. Jsem rád, ze se vše takto vysvětlilo a ze jsem k tomu mohl přispět. Děkuji.