Je hnutí Duha proti jádru?

08.07.2011 23:03

V reakci na můj článek "Rozumnější ekologové jádro podporují" se mi ozvali z hnutí DUHA, že prý vytvářím zavádějící dojem, jako by návrh zákona, který prosazuje kampaň Velká výzva, stanovil nějaká konkrétní opatření typu ústup od jádra.

Měl bych tedy vše vyjasnit.

V půli roku 2009 hnutí Duha přišlo s kampaní Velká výzva (dále jen VV). Kampaň prosazuje přijetí zákona o globálním oteplování. V materiálech DUHY se přímo uvádí, že vzorem by měl být britský Climate Change Act z roku 2008. Zákon by měl pouze stanovit cíle snižování emisí skleníkových plynů. Neříká jak. Nehovoří o jádru tak ani onak.

O rok později v dubnu 2010 hnutí Duha ve spolupráci s dalšími eko-organizacemi (např. Greenpeace) přišlo se studií Chytrá energie. I zde je ale DUHA hlavním autorem, koordinátorem projektu byl pan Polanecký z hnutí DUHA.

Na str. 36 se tu hovoří o budoucnosti jaderné energetiky: "Plán ekologických organizací nepočítá s novými jadernými reaktory. Současné elektrárny doslouží do konce své životnosti, a posléze budou uzavřeny.“

Od radikálních plánů, které Německo kancléřky Merkelové přijalo po jaderné havárii v japonské Fukušimě, se plán DUHY liší jen časovým termínem. Německo nyní chce uzavřít jaderné elektrárny do roku 2022 (viz). "Vloni Merkelová zrušila rozhodnutí předchozí vlády soc-dem a Zelených, která chtěla německé jaderné elektrárny zavřít do roku 2022, místo aby nechala novější reaktory v provozu až do  30.let. V březnu po havárii ve Fukušimě  rychle změnila názor." (viz)

Naproti tomu Chytrá energie na str. 80 uvádí konec próvozu Dukovan 2030 a Temelína 2045 - tj. nechat je dožít do konce projektované životnosti. 

DUHA tedy patří mezi odpůrce jaderné energetiky a chce s ní během jedné dvou generací skoncovat.

A jaký je tedy vztah mezi VV a CHE? Zatímco návrh zákona (kampaň VV) stanoví cíle obecně, program Chytrá energie tento program specifikuje konkrétněji. Ve studii Chytrá energie je návrh zákona o globálním oteplování uveden v kapitole 12 jako jedno ze 7 navrhovaných opatření, jak program Chytrá energie uvést v život.

 

 

Reference:

https://hnutiduha.cz/uploads/media/chytra_energie.pdf

https://hnutiduha.cz/uploads/media/koncept_zakona_brezen2011.pdf 

https://hnutiduha.cz/uploads/media/skladackaVV_ctverec_www.pdf 

https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-13592208