James Lovelock volá po globální klima-diktatuře

30.03.2010 16:37

(Guardian) James Lovelock je autor teorie Gaia. Nijak to nesouvisí s homosexuály, znamená to řecky Země. Jde prostě o to, že Země je samo-regulující se systém, jenž se udržuje v rovnováze.James je  dlouhá léta je apoštolem oteplovacího alarmismu. Ale podvody klimatologů je znechucen stejně jako my.

"Falšování dat je jakýmsi hříchem proti duchu svatému vědy. Nejsem věřící, ale používám tenhle pojem, protože to cítím velmi silně. To se prostě nedělá. Musíte ctít jisté zásady... Za starých časů bylo v pořádku udělat chybu a prostě to přiznat. Ze svých chyb se poučíme. Dnes ale závisíte na grantech... a když chybu přiznáte, příště už grant nedostanete."

Zároveň ale dál věří, že emise CO2 časem povedou ke katastrofě, byť  - kvůli zfixlované vědě - nevíme pořádně kdy a jak moc. Až k této katastrofě dojde, bloggeři kteří tepali Climategate, budou znemožněni.

Lovelock v interview volá po zavedení globální diktatury. Nedělám si srandu. "Potřebujeme více autoritativí režim... I ty největší demokracie chápou, že za válečného nebezpečí musí být demokracie na čas uložena k ledu. Mám pocit, že klimatická změna je stejně vážné nebezpečí jako válka" (We need a more authoritative world... Even the best democracies agree that when a major war approaches, democracy must be put on hold for the time being. I have a feeling that climate change may be an issue as severe as a war).