HN mlží: Nařčení klimatologů z podvodu se nepotvrdilo?

09.05.2010 20:39

(HN) Všiml jsem si, že i Hospodářské noviny otiskly článek, že prý "nezávislé vyšetřování" klimatology očistilo. Prý že nezávislé! Po chvíli jsem se zorientoval a zjistil, že HN a Respekt patří témuž vydavateli. I Respekt nedávno otiskl takovýto článek.

HN k tomu přidává perličku "V rámci ostré diskuse, která následovala po kodaňském summitu, se objevily důkazy, že klimatičtí skeptici jsou často na výplatní pásce zainteresovaných firem." Takový pomlouvačný článek HN otiskly v únoru: Spor o globální oteplování: Klimatické skeptiky platí ropný gigant. Naši novináři teprve nyní objevují obehranou grínpísáckou teorii o ExxonSecrets. 

Tyto pomluvy o klimaskepticích jsem už snad jasně vyvrátil jako nepodložený nesmysl. Jenže novináři si ale fakta neověřují. Novináři se neobtěžovali nastudovat si můj článek o DesmoBlogu či ExxonSecrets.

Alarmisté dostávají nekonečně více peněz od firem a politiků. Exxon dal všem skeptikům za 20 let pouhých 20 milionů. To je tolik, kolik dostane jediná alarmistická laboratoř: CRU kde pracují 3 lidi, za 20 let také inkasovala 20 milionů na grantech. Jen blázen by pro peníze šel ke skeptikům, když alarmisté dostávají od vlád miliardy.

A teď to hlavní. V článku se píše: "Komise jim podle stanice BBC jen doporučila..." Čili novinář vůbec nečetl zprávu Oxburghovy komise. Ani netuší, jakým absurdním způsobem byla jmenována. Novinář neví, že sám Oxburgh namítal, že on těžko může být nestranný. To novinář neví, přesto píše a píše.  Novinář jen převzal cosi z druhé ruky bez ověření. Za takové zprvodajstvím vám fakt moc děkujeme.

 

Srovnání: Lidovky o Oxburghově komisi napsaly objektivněji (zde). Upozornily, že Oxburgh je eko-aktivista. A zprávu uvádějí rezervovanými slovy "komise tvrdí."