Heretik - Divadelní hra o pronásledování vědců

23.02.2011 07:32

(Guardian) Anglický Guardian překvapil. Ač se jedná o alarmisticky laděné noviny, vyšla v něm příznivá recenze na divadelní hru Richarda Beana "The Heretic", která se nyní hraje v Royal Court Theatre v Londýně.

"Hra začíná slibnou premisou: Izolace doktorky Diany Casselové, špičkové odbornice na katedře přírodních věd Yorkshirské university. Její specializací je měření hladin oceánu u Malediv. Její vědecký přístup ji vede k závěru, že tam už  20 let oceán nestoupl. Její klimaskepticismus ji nevyhnutelně dostane do potíží: odstává výhrůžky smrtí od Milice posvátné Země (Sacred Earth Militia), pohádá se se svou anorektickou dcerou, která je v Greenpeace. A nakonec je pro své názory vyhozena z práce svým šéfem, bývalým milencem. Její útěchou zůstává jen student Ben, kterého vychovává k tomu, aby ke globálnímu oteplování zachovával přísně vědecký přístup."

Zaměření hlavní postavy je zřejmě inspirované Nils-Axel Mörnerem, což je skutečný vědec, který byl presidentem International Union for Quaternary Research (INQUA). Vedl také komisi INQUA pro změny hladiny oceánů a vývoj pobřeží (INQUA Commission on Sea Level Changes and Coastal Evolution). Při zkoumání Melediv jeho tým zjistil, že hladina tamějšího oceánu byla před půl stoletím výše než dnes.

Za to se dostal na černou listinu klimaskeptiků.

Despite popular opinion and calls to action, the Maldives are not being overrun by sea level rise. WUWT 19. březen 2009

The Maldives stunt: Sea level expert's open letter to the President of the Maldives. 22. října 2009