Havel podporuje Zelené a Římský klub. Ale proč?

24.05.2010 21:35

(ct24) Vážíme si Václava Havla jako každého, kdo našel odvahu postavit se lži, cenzuře a zvůli mocných. Tak jako on byl pronásledován komunisty, i dnes jsou různí kacíři pronásledováni za své názory. 

Henrik Tennekes byl za své názory odejit z čela nizozemské meteorologické agentury. Časopisy, které otisknou klimaskeptické studie, čelí zastrašování (Climate Research 2003). Dr.Pretel byl za své názory vyhozen z funkce české spojky při IPCC. Ještě dnes se díky této zelené cenzuře v televizi o Climategate nemluví. Mocná energetická zelená lobby se s kacíři nemazlí, ale - stejně jako Husákův režim - nepopravuje je. Hrozí jen ztráta zaměstnání a nemožnost publikovat.

 

Proto nechápeme, jak V.Havel může podporovat environmentalisty.

Málo lidí v této zemí ví, že Václav Havel je čestným členem Římského klubu - stejně jako kolega spolulikvidátor sovětského systému, Michail Gorbačov. Členem je i Al Gore a Maurice Strong (šéf programu UNEP v OSN a nadřízený IPCC, ředitel v Uhlíkové burze).

Římský klub je ona organizace, která v roce 1972 vydala bibli environmentalismu "Meze růstu". Straší nás různými výmysly už čtyři desítiletí.

Pravda a láska... Co má Římský klub společného s pravdou, ptám se?

Ví Václav Havel, co Římský klub napsal 1991 v knize "První globální revoluce"? A ztotožňuje se s tím? Pokud ne, proč v té organizaci je?

Citujme Římský klub v překladu Víta Jedličky (Kdo stojí za podvodem s globálním oteplováním)

„Při hledání nového nepřítele, který nás sjednotí, nás napadlo, že se k tomuto účelu dá využít znečištění, hrozba globálního oteplování, nedostatek vody, hladomor a podobně… Skutečným nepřítelem je však lidstvo jako takové.“

Jakkoliv rouhavě to může znít, demokracie už nestačí na řešení úkolů, které jsou před námi. Složitost a technická povaha dnešních problémů znamená, že volení zástupci leckdy nedokážou včas přijmout potřebná kompetentní rozhodnutí (s.70)“.

„Zdá se, že lidé potřebují společnou motivaci v podobě společného nepřítele, aby se dokázali spojit a spolupracovat… hledání obětních beránků je taktika stará jako lidstvo samo. Když nevíte, co s domácí politikou, odveďte pozornost k hrozbám z vnějšku. Sjednoťme národy proti vnějšímu nepříteli, buď skutečnému, nebo k tomu účelu vymyšlenému .“ (s.71)

Tím vymyšleným nepřítelem myslí "lidmi zaviněnou klimapokalypsu" čili Climategate. Právě Římský klub totiž u kořenů Climategate stojí přinejmenším jako duchovní otec.

Docela by mne zajímalo, jak se slučuje, aby bojovník za demokracii byl členem sdružení, které demokracii odsuzuje jako přežité zřízení.

Toho druhého hradního Václava nemusíte mít rádi, můžete mu vyčítat průběh privatizace, ale každý mu přiznává, že je aspoň názorově konsistentní a netočí se jako korouhvička. Naproti tomu V.Havel udělal obrat o 180°. Nyní se mu autoritářské režimy líbí.

Proč?

 

PS: Kdo je členem české pobočky Římského klubu zjistíte zde. Web ale nemají.