Greenpeacegate: Nový skandál IPCC

20.06.2011 20:14

IPCC v květnu 2011 veřejnosti oznámila vydání svého prvního nového produktu od Climategate. Je to zpráva o budoucnosti obnovitelných zdrojů. Vidíme z ní, že IPCC ignoruje doporučení InterAcademy Council a místo reforem jede dále ve vyježděných kolejích.

  • Šedá literatura: Scénář, který dostal v prezentaci studie prominentní místo, byl převzat nikoli z vědecké literatury, ale z brožurky Greenpeace.
  • Střety zájmů: V čele dané kapitoly zprávy IPCC seděl Sven Teske z Greenpeace. Tentýž člověk, který onu brožurku Greenpeace psal. Na brožurce spolupracovala i asociace firem, které podnikají v obnovitelných zdrojích. Ona brožurka (a tedy i zpráva IPCC, která je na ní založena) je vlastně jejich marketingový nástroj.
  • Cherrypicking: Greenpeace scénář, který v tiskovém prohlášení IPCC je uveden hned v první větě, je nepravděpodobný a byl by velmi nákladný. Byl vybrán jedině proto, že se hodí zelené lobby alarmistů.
  • Zpoždění: Jak je špatným zvykem, závěry zprávy byly oznámeny měsíc před tím, než byla k dispozici samotná zpráva.

Na skandál upozornil Steven McIntyre z Climateaudit.org. Průlomem je, že tentokrát se proti IPCC kriticky postavil i jeden z nejhlasitějších alarmistů, Mark Lynas: "Pokud „popírači“ jsou jediní, kdo hájí integritu vědeckého procesu, nezávislost IPCC, pak i já jsem „popírač“.“ 

 

Mark Lynas. Questions the IPCC must now urgently answer.17.června 2011

Steve McIntyre. IPCC WG3 and the Greenpeace Karaoke. Climateaudit.org 14.června 2011