Golfský proud nezpomaluje, popírá dramatické scénáře výzkum

29.03.2010 16:07

(Novinky.cz) Podle dřívějších studií by tání ledovců mohlo zastavit Golfský proud, což by naopak způsobilo dramatické ochlazení a nástup nové doby ledové. V roce 2004 se tyto teorie staly předlohou katastrofického snímku Den poté, který opakovali v TV právě před pár dny.

Vědci zkoumali mořské proudy v letech 2002 až 2009 za pomoci hloubkových a povrchových sond, jejichž pohyb byl monitorován satelitem. Studie potvrdila, že v krátkodobém horizontu podléhá proudění v oceánech dramatickým změnám, nedá se v něm ale odhalit jakýkoli dlouhodobý trend.

 

Alarmisté přitom mají o "vypnutí Golfského proudu" i samostatný web https://www.gulfstreamshutdown.com/

 

 

Z článku na Novinky.cz ovšem nepoznáte, odkud tu informaci vzali. Nejspíše půjde o tuto zprávu NASA. Zpráva vyšla nedávno v Geophysical Research Letters (na jejichž "naloajálnost" hudrovali Climategaters ve svých e-mailech). Autorem není Hansen z GISS (ten by si radši vyřízl jazyk, než by nahrával klimatickým realistům), nýbrž kdosi z Pasadena Jet Propultion Laboratory.

Takovýchto zpráv o rozpadu alarmistických mýtů se na nás nyní valí z novin tuny. My jsme to věděli dávno, ale novináři léta mlčeli. Mediální atmosféra se obrátila. Konečně. Už jsem nevěřil, že se toho ještě dožiju.