Evropský uhlíkový trh kvůli podvodům uzavřen na dobu neurčitou

22.01.2011 10:14

(telegraph , ekolist) Po Climategate zkrachovala americká uhlíková burza CCX - projekt Al Gora, Obamy, Stronga a Pachauriho (viz, viz) . V době kodaňské konference Europol odhalil, že evropský trh s povolenkami je předmětem masivních tzv. karuselových podvodů (viz video).

V březnu 2010 se ukázalo, že například Maďarsko prodává ty samé povolenky dvakrát (viz Businessweek)! Tomu říkám recyklace.

Skandály kolem kšeftů s uhlíkem pokračují v lednu 2011.

Ekolist píše: „Z českého registru emisních povolenek zmizel zhruba milion povolenek. Poškozeno bylo několik společností. Podle serveru Patria, který se odvolává na agenturu Bloomberg, to uvedla zástupkyně společnosti OTE, která tuzemský registr povolenek spravuje. Škody mohou činit více než 350 milionů korun. Český registr emisních povolenek zůstane v důsledku neoprávněných manipulací s účty obchodníků uzavřen na dobu neurčitou. Podle Evropské komise zůstane uzavřen také evropský trh s povolenkami, dokud národní registry nebudou bezpečně zajištěny.“

 

Zprávy se dostaly až Businessweeku nebo do britského The Telegraph:

Poté, co Evropská komise řekla, že dočasně zastaví všechny transakce, byly rozvráceny obchody za více než 2 miliardy Eur (1,7 miliardy liber).

Toto zmrazení následovalo po podezřeních, že hackerským útokem na Český uhlíkový registr bylo ukradeno 475 000 uhlíkových povolenek v hodnotě 7 milionů Eur. Vypadá to, že nehmotná aktiva povolenek byla mezi východoevropskými zeměmi přehazována z místa na místo až beze stopy zmizela.

Francouzsko-beneluxská burza byla první, která zavřela své tržiště, přičemž pro obchodování své registry rovněž zavřeli i Rakousko, Polsko, Estonsko a Řecko.

Tohle není první zpochybnění věrohodnosti trhu s uhlíkovými povolenkami za 90 miliard Euro ročně.

Na základě dirigistického systému potřebují společnosti k emisím oxidu uhličitého povolenky, je to všechno součástí boje proti globální klimatické změně a znečišťovatelům se udělují určitá množství emisních povolenek, s nimiž lze obchodovat.

Systém je však prolezlý podvody. Europol odhadl, že na zločince v obchodu s uhlíkem, kteří zkouší v tomto systému vstoupit do hry, mohlo v některých evropských zemích během roku 2009 připadat až 90% veškeré tržní aktivity. Podvodní obchodníci převážně z Británie, Francie, Španělska, Dánska a Holandska se podle odhadů napakovali 5 miliardami Eur. Uhlíkové povolenky jsou podvody zvláště snadno zranitelné, protože mají vysokou hodnotu, jsou nehmotné a snadno přenositelné mezi různými zeměmi.

Ve středu Komise vyhlásila, že „pracuje na tom, aby zajistila, že tato přechodná opatření budou rychle zrušena u těch registrů, kde jsou adekvátní bezpečnostní opatření.“

==============

Co k tomu dodat? Není divu, že kšefty s uhlíkem jsou předmětem podvodů. O to nejpíše od samého začátku šlo. Šéfem IPCC je energetický magnát Pachauri, který klima používá jako záminku, jak od vlád dostat pro své firmy dotace.

U kolébky cap-n-trade stáli lidé jako Ken Lay, šéf energetické korporace Enron. Byl to Clintonův poradce v době kjótského protokolu a velmi to podporoval. O pár let později byl zatčen, když se ukázalo, že Enron falšoval své účetní výkazy ("hide the decline").

Viz článek o ENRON-mentalismu.

Na cap-n-trade dodnes leží Kenův stín. Nápad prodávat lidem vzduch a pokutovat neškodný plyn, který je nezbytný pro fotosyntézu, to je největší podvod od doby, kdy Jan Hus protestoval proti prodeji odpustků.