Elektrárna Prunéřov bojuje s emisemi: Dusík zneškodněn

18.03.2010 23:37

(Lidovky)  Ministr životního prostředí pan Jan Dusík podal demisi na protest proti dostavbě uhelné elektrárny Prunéřov. To je ta elektrárna, proti jejímuž rozšíření protestovala Greenpeace a vláda Mikronésie. Protože pan Pretel z ČHMÚ se v létě 2009 nepostavil na stranu Greenpeace v tomto sporu, MŽP si vynutilo jeho sesazení z funkce českého zástupce v IPCC (viz).

Pan Pretel si dovolil napsat, že zamýšlená nová technologie elektrárny sníží emise CO2 o 11,5 % oproti průměru z let 2005 – 2007 současné technologie. Pokud by se uvažoval jen průměr za rok 2007, byla by úspora 21,5 %. Dále v posudku stojí, že „komplexní obnova elektrárny bude zásadním přínosem ke snížení emisí CO2. (viz)

Jsme rádi, že jsme se pana Dusíka zbavili, protože to on je spoluzodpovědný za právě projednávaný návrh MŽP trestat lidi za topení tuhými palivy.

Mimochodem dusík (nitrogen) tvoří tři čtvrtiny zemské atmosféry. To jen pro environmentalisty, kteří si myslí, že CO2 je hlavní atmosférický plyn. Oxid uhličitý tvoří jen asi 0,003% atmosféry.