Dr. Tim Ball hovoří o Judithgate a o Santerovi

03.08.2010 13:27

(Canadafreepress) Je nám ctí, že Tim Ball píše o blogu Klimaskeptik.cz. Dr.Tim Ball byl jedním z prvních, kdo v Kanadě získal PhD z klimatologie jako samostatného oboru. Je jedním z předních vědců, kteří se odvažují kritizovat IPCC. Hovořil také ve slavném dokumentárním filmu "Velký podvod s globálním oteplováním," který najdete v sekci video na našem webu.

 

Tim Ball: The IPCC, Climate Change and Solar Sophistry. CanadaFreePress 28 July 2010

 

Benjamin Santer promoval z Climatic Research Unit (CRU), kde Tom Wigley vedl jeho PhD.... Santer byl dosazen jako vedoucí autor kapitoly 8 ve zprávě IPCC 1995... Ukázalo se, že Santer významně změnil text Kapitoly oproti tomu, na čem se ostatní autoři shodli. Jak Avery a Singer napsali v roce 2006, "Santer samojediný dokázal převrátit naruby celou klimatickou vědu zprávy IPCC, což má dopady na světovou politiku globálního oteplování. Formulace o ‘rozpoznatelném vlivu člověka’, který dle něj prý IPCC nalezla, byla od té doby citována tisíckrát v médiích po celém světě."

Když se přišlo na to, co Santer udělal, poněkud v tom zanikl fakt, že celá kapitola byla primárně založena na dvou článích samotného Santera, které ale ani jeden ani druhý nebyly v té době ještě publikovány v recenzované literatuře. Kapitoly IPCC mají rozsáhlé biografie, ale vyznění kapitol vždy neomylně závisí na práci vedoucího autora.

Jak říká Marcel Crok: "vedoucí autoři dělají reklamu své vlastní práci a chce se po nich, aby podali "objektivní" názor na kontroverze, ve nichž jsou přitom sami zapleteni."

Asi nejhorší příklad takového konfliktu zájmů nedávno odhalil český badatel. Nazval jej "Judithgate" podle  Judith Lean, vedoucí autorce kapitoly 2 ze zprávy IPCC 2007.

 

Následuje odkaz na můj anglický blog TH!NK About It, kde je můj text o Judithgate (Link) a poté dr. Ball podrobně líčí příběh Judith Lean a snah utajit, že sluneční aktivita v době oteplování podle mnoha indikátorů rostla.