Desertec: Megalomanská solární elektrárna na Sahaře

12.04.2010 17:14

(aktualne.cz) Projekt Desertec je kolosální. "Jeho cílem je osadit 17 tisíc kilometrů čtverečních Sahary v severní Africe a pouště na Arabském poloostrově solárními elektrárnami a do roku 2050 z nich dodávat 15 % veškeré spotřeby elektrické energie Evropy." Cena kolem 400 miliard Eur.

Saharská fotovoltaika má dodávat elektřinu do Evropy.

"Kritici projektu vytýkají, že k energetické závislosti na nespolehlivém Rusku přidá závislost Evropy ještě i na nestabilních režimech severní Afriky a Arabského poloostrova." 

"Český čtenář novin ale zpozorní hlavně kvůli prosté ekonomice projektu. Výroba elektřiny ze solární energie totiž stojí asi 160 dolarů za megawatthodinu, zatímco její konvenční alternativy z uhlí a plynu vyjdou i víc než dvakrát levněji -  na 60 respektive 80 dolarů za jednotku."

Proč proboha nemůžeme počkat, až fotovoltaická technologie dozraje a bude levná?

 

Ze zákulisí:

a) Autorem projektu je Římský klub. To oni vydali bibli environmentalismu "Meze růstu" (1972). A nyní se jim šíření paniky má finančně vrátit. Pak budou evropskou envergetiku držet pod krkem a vy jim budete chtě-nechtě cpát peníze za předraženou elektřinu.

b) Točí se v tom gigantické peníze a investorům se mohou vrátit jen díky dotacím (z daní občanů), které kdesi nějací politici schválí. Politicky je tento ztrátový podnik průchodný jen díky strachu z oteplovacího konce světa. Teď už je vám asi jasné, že tihle lidé investují hodně, aby udrželi alarmismus při životě.