Členové britské akademie se bouří proti alarmistickému vedení

29.05.2010 21:41

(bbc, timesonline, telegraph) Vedení britské akademie věd (Royal Society) v posledních letech ovládali loajální alarmisté. Jeden z nich  (Sir Peter Williams) nyní jako člen panelu IAC má "vyšetřovat" IPCC! Jiný z nich (Lord Rees) pomáhal UEA najít loajální lidi do vyšetřovacího panelu Climategate, aby zametli aféru pod koberec.  

  

Minulý president akademie Lord May je znám svým výrokem "Debata o změnách klimatu skončila." A jindy řekl zase: "Na jedné straně stojí celá vědecká komunita zatímco na druhé straně je jen hrstka individuí, polovina z nich jsou blázni (crackpots)."

Vědci by ovšem měli, přinejmenším ve svých profesních výrocích, zachovávat úsilí o vědeckou nestrannost a objektivitu - sine ira et studio. Kritikové přirovnávají alarmistickou vlnu v Royal Society k éře 17.století, kdy akademie byla poplatná názorům své doby a uznávala astrologii.

V roce 2007 akademie vydala alarmistický pamflet  Climate Change Controversies. Jak bylo v uplynulých letech zvykem, toto stanovisko si vydali manažeři společnosti z vlastní vůle - a cca 1300 členů akademie se na názor nikdo neptal.

Pamflet mj. říká. "Účelem tohoto textu není poskytnout vyčerpávající odpovědi na každý rádobyargument, kterým se ohánějí lidé, jejichž pravým cílem je zkreslit a podkopat vědu klimatických změn."

To kritiky pobouřilo."To vypadá, jako by každý, kdo zpochybňuje výroky klimatologů, byl zlomyslný. Ale ve vědě přece o všem musíte pochybovat a žádat důkazy - to je přece náplní práce vědecké akademie."

Nyní se část akademiků proto postavila na odpor. Jedním z lídrů rebelie je sir Alan Rudge.  43 členů akademie předalo vedení Akademie petici, kde požadují přehodnocení oficiálního stanoviska. "Vím, že to vypadá jako pouhý zlomek z celkového počtu členů akademie. Ale nezapomínejte, že jsme mailovali jen svým přátelům - nedávali jsme kolovat obecnou petici."

Sir Alan je už v důchodu: "Jedním z důvodů, proč se lidé jako my odváží vybočit z řady, je že naši kariéru už nemohou zničit tím, že nás onálepkují jako popírače či plochozemce... Takové zastrašování a umlčování vědců bylo bohužel doposud účinné."

Akademie petici zdráhavě vyhověla a zakládá komisi (v čele John Pethica) složenou ze dvou panelů. Ty mají do září znovu vyhodnotit stanovisko Akademie ke klimatu. Součástí panelů mají být - údajně - i skeptici.

Chtějí dosáhnout více vyváženého a nestranného stanoviska, které by mohl podepsat i klimaskeptik.

Ironické je, že Guardian jako "nezávislý komentář" k událostem otiskl stanovisko Boba Warda (zde). Přitom je to alarmista, jako tiskový mluvčí akademie zastrašoval sponzory klimaskeptiků, aby umlčel jejich nepohodlný výzkum (viz zde).

Odpůrci Alana Rudge namítají, že popírači jsou blázni a že klimatické změny existují.

Britská královská společnost nauk slaví letos výročí 350 let od svého založení. Na počátku stála skupina mužů, kteří se shromáždili na přednášce sira Christophera Wrena, architekta, který postavil katedrálu Sv. Pavla v Londýně.