Viníte ze zvýšení cen uhlíkovou daň? Pozor na ústa!

18.11.2011 23:57

Australská vláda zavádí uhlíkovou daň (carbon tax). Má pokutovat emise skleníkových plynů, které podle některých názorů údajně poškozují klima. Kritici protestují, protože před volbami nynější premiérka Julie Gillardová slíbila, že pokud vyhraje, žádná uhlíková daň nebude.

Australská obdoba antimonopolního úřadu (Australian Competition and Consumer Commission) nyní vydala navíc varování podnikatelům, že obchodníci mohou dostat pokutu až 1,1 milionu dolarů, pokud by zákazníkům řekli, že za zvýšení cen může uhlíková daň. Úřad říká, že dostal od vlády za úkol "zajistit dodržování řádných pravidel, v případech, kdy někdo hovoří o vlivu ceny uhlíku."

Úřad varuje obchodníky, že podle zákona je trestné mást zákazníky reklamními či komerčními tvrzeními, která jsou nepravdivá, matoucí či zavádějící (false, misleading or deceptive). Úřad vydal celý manuál, který podnikatelům říká, co smí a co nesmí o vlivu uhlíkové daně na ceny říkat.

Podnikatelé nemají ani dovoleno nabízet speciální akční prodeje, nežli uhlíková daň bude 1. července zavedena. V Manuálu na straně 4 se výslovně říká, že by neměly být používány reklamní a marketingové slogany jako "Beat the Carbon Tax - Buy Now" (Vyzrajte na uhlíkovou daň a kupujte už dnes) nebo "Buy now before the carbon tax bites" (Kupujte dnes, dříve než se ceny zvýší kvůli uhlíkové dani).

ACCC varuje: "Měli byste být velmi opatrní, než učiníte takovéto výroky."

V ulicích hlavního města bude 23 uhlíkových policistů (carbon cops), který budou dělat namátkové kontroly, zda podnikatelé "nespojují svoje ceny s cenou uhlíku." Místo toho ACCC radí, abyste zvýšení cen zdůvodnili jen obecně "protože se zvýšily provozní náklady."

 

Miranda Devine. The truth will out on Labor's carbon scam. Daily Telegraph. 17 Nov 2011

ACCC issues carbon price claims guide for businesses.AAAC 15. listopadu 2011

Carbon price claims: be accurate.AAAC

Carbon price claims - guide for businesses (pdf) (manuál)