Antarktida: Za 200 let žádné oteplení

10.09.2011 08:58

Narazil jsem na zajímavý vědecký článek, který doporučuji k prostudování. Varuji však, že lidem, kteří věří v Mannův hokejkový graf, může četba způsobit psychický otřes.

 

David P.Schneider et al. Antarctic temperatures over the past two centuries from ice cores. GRL VOL 33 (2006)

https://faculty.washington.edu/steig/papers/recent/SchneiderSteigGRL2006.pdf

Černá tmavá čára je rekonstrukce teplot na jižním pólu. Pro srovnání je tu též šedá čára, což jsou teploty z přístrojových měření na jižní polokouli.

Už chápete, proč je absurdní brát vážně teplotní křivky, které jdou pouze 150 let zpátky? Takové křivky divákovi skrývají, že kolem roku 1800 bylo v řadě regionů asi tak teplo jako dnes.

Poslední desítky let se v Antarktidě ochlazuje, nikoli otepluje - potvrzují to i satelitní měření, která máme od 80.let. Podle přístrojových měření jde jen o mírné ochlazování. Tady z těch proxy to vypadá jako silné ochlazování.

Komicky působí, jak se Schneider et al. (ńeplést se Stephenem Schneiderem) snaží nerozházet si to s IPCC a tak přidávají politicky korektní větu: "Rekonstrukce potvrzuje dlouhodobé antarktické oteplování v úseku, kdy se překrývá s přístrojovým měřením teplot na jižní polokouli 1856–1999". Což je pravda, ovšem jen půl pravdy.

Tuto studii by si měl prostudovat hlavně James Hansen, šéf klimatologů z Goddardova ústavu v NASA. Ten vyvozoval, že prý vysoká koncentrace CO2 znamená roztání Antrarktidy a z tohoto důvodu vyzýval k urgentnímu snížení koncentrací CO2.

Hansen, J., Sato, M., Kharecha, P., Beerling, D., Berner, R., et al (2008): Target atmospheric CO2: Where should humanity aim? Open Atmos. Sci. J., 2, 217-231.

Jak vidno, Hansen se mýlil. Už zase. Říká se, že dnes je v atmosféře mnohem více CO2 než před dvěma staletími. A co má být? S antarktickými teplotami to ani nehne.

 

ODPOVÍDÁ VÝVOJ CO2 VÝVOJI TEPLOT?

K zamýšlení nabízím ještě něco. Schneiderova proxy teplotní křivka jako by z oka vypadla křivce chemických měření CO2 z 19-20.století, kterou zpracoval dle stovek starých měření Ernst Beck. Becka jsem dosud nebral moc vážně, protože spojit tolik různorodých měření konsistentním způsobem je těžké - aby člověk nesčítal hrušky a jablka. Teď jsem ale nalomen.

Jestliže Beckova křivka CO2 je jen artefakt chybného měření, jak to, že odpovídá Schneiderovým proxy-teplotám v Antarktidě?!

 

 

K další četbě:

Zbygniew Jaworowski. CO2: The Greatest Scientific Scandal of Our Time. EIR Science 17. březen 2007 https://www.warwickhughes.com/icecore/zjmar07.pdf

Ernst-Georg Beck. 180 years of atmospheric CO2 gas analysis by chemical methods. Energy and Environment,  Vol. 18, No.2, 2007.

https://www.biomind.de/nogreenhouse/daten/EE%2018-2_Beck.pdf

V.Kremlík. Studie Járy Cimrmana zjistila, že Antarktida se otepluje. Blog 21.2.2010 (aktualizovano v reakci na diskusi) 

https://kremlik.blog.idnes.cz/c/118123/Studie-Jary-Cimrmana-zjistila-ze-Antarktida-se-otepluje.html