Alarmisté uznávají: Solární ochlazení má mít větší vliv než celý Kjótský protokol

25.06.2011 19:20

Pan Metelka na svém blogu komentuje spekulace o blížícím se dlouhodobém poklesu sluneční aktivity. Jaký bude mít vliv na klima?

LM překvapivě odkazuje na názory Potstdamského ústavu pro výzkum klimatických změn (PIK), kde šéfuje šílený klimatolog Schellnhuber. Ten nedávno navrhl zavedení globální klimatické diktatury.To panu Metelkovi asi nevadí a pokládá ho za seriozní zdroj.

Podle modelů PIK solární ochlazení nemá sílu kompenzovat skleníkové oteplení kvůli lidským emisím CO2. Jsou to ovšem ty samé modely, které nedokáží vysvětlit zpomalení globálního oteplování během posledních cca 10 let. Tyto modely redukují vliv Slunce jen na TSI a tak jim vychází velmi malý.

Nicméně i tak Rahmsdorf z PIK přiznává, že dlouhodobý pokles sluneční činnosti by mohl vést ke snížení teplot až o 0,3°C. To není málo.

Zejména je to ale více, než čeho by se docílilo, kdyby celý svět včetně Číny a USA sto roků důsledně dodržoval Kjótský protokol. Lomborg spočítal, že to by vedlo k snížení teplot jen asi o 0,15°C za sto let.

Tedy nemusíme krachu Kjóta litovat. Ani toho, že po roce 2012 zřejmě nebude mít nástupce. Díky Slunci dosáhneme ještě většího ochlazení a to ZADARMO.

 

Reference:

Weakening Sun would hardly slow global warming. PIK 10. března 2010

B.Lomborg: Global warming: why cut one 3,000th of a degree? Sunday Times 30.září 2008